Gustafsviks herrgårdsmiljö med park

Kristinehamn
Gustafsviks herrgårdsmiljö som ligger vid Kristinehamn och har nationellt historiskt värde.
Nyhet sommar 2018 kommer det att finnas sommarcafé och trädgårdsverksamhet.
Herrgårdens huvudbyggnad brann ner 1967, men de två fristående flygelbyggnaderna och förrådshusen samt det storslagna dasset finns kvar.Ursprungligen hette platsen Västervik, men fick sitt nuvarande namn efter att gården fått besök av Gustav III 1772.

Georg Adlersparre, som var en av initiativtagarna till statskuppen 1809 då Gustav IV Adolf Avsattes som kung, övernattade på Gustafsvik på våren under sin marsch mot Stockholm med högra flygeln av västra armén som han förde befäl över. Han träffade där den unga Louise Linroth, som han gifte sig med på hösten efter genomförd statskupp. De bosatte sig på Gustafsvik, som han övertog av sin svärfar 1811 och lät inreda den östra flygeln som sitt tjänstekontor.

Den västra flygeln är renoverad genom mångåriga sommararbeten, som skedde under 1990-talet i form av internationella byggnadsvårdsläger under ledning av Föreningen för Byggnadskultur i Kristinehamn. Vid bilparkeringen på yttre gårdsplanen framför västra herrgårdsflygeln finns en informationstavla som beskriver hela herrgårdsområdet och dess ägarhistoria. Det är inte många inredningsintresserade som har missat att Ernst Kirchsteiger renoverade flygeln på Gustafsvik i Kristinehamn 2016.
Platsen har gjort succé och lockar besökare från hela landet.

Skyltar med information på svenska finns på platsen. I närheten finns Vänerviken, ridklubben, Österviks kapell, stadsbondgården, Kristinehamns konstmuseum och ett fågeltorn med rikt fågelliv.

Beställ historisk guidning av området genom konsult Christina Skan
http://konsultchristinaskan.se/
Plats
Namn
Gustafsviks herrgård
Adress
Hjälmarsnäsvägen 2
681 95 Kristinehamn
Kommun: Kristinehamn
Vägbeskrivning
Från Kristinehamns centrum kör E18 mot Karlstad. Vid Kroksvikskorset sväng vänster och kör sedan rakt fram. Herrgården ligger på vänster sida vid ridklubben.
Tillbaka
Gratis
Historia
Natur