Värmland bjuder in dig till ett landskap fyllt av kultur, äventyr, utmaningar och massor av roliga aktiviteter. Naturen är stundtals så vacker att den kommer att ta andan ur dig. Den finns alltid nära, snabbt tillgänglig var du än är. Ta för dig av det som du gillar bäst – de vidsträckta skogarna, det öppna landskapet, berättelserna, Vänerkusten eller livet längs Klarälven.
En bra berättelse lever sitt eget liv. Den tillåter dig att fantisera, känna efter och ta dina egna vägar. Den tar dig med till nya platser där du möter människor som ger dig andra tankar och insikter. En resa ingen annan har gjort förut. Värmland fyller dig med bra berättelser. Välkommen hit.
Välgörande för hela kroppen, frestande för smaklökarna och gott för själen. När du vill ta för dig av det bästa i livet kommer du till Värmland. Hitta din favoritcamping eller bo i ett personligt rum på en herrgård. Vad som är det goda i livet avgör du bäst själv.
Slå dig till ro i ett av de fina vindskydden i Glaskogen. Här vid Rämmingen där det också finns handikappbrygga.
Foto: Glaskogen
Att färdas i kanot på Glaskogens sjöar är en alldeles särskild upplevelse.
Foto: Erik Danielsson
Fina vattendrag och bra fiskemöjligheter finns i området. För fiske krävs ett speciellt fiskekort.
Foto: Eva Aasum
Det finns mycket ätbart i den vackra naturen och vattnet i sjöarna är drickbart.
Foto: Eva Aasum
Ett välbevarat naturområde lockar inte bara människor utan även djuren trivs här.
Foto: Eva Aasum
I detta unika naturreservatet kan du uppleva fantastisk natur, fina vattendrag och ett stort utbud av djurliv och växtlighet. Cykla, vandra, paddla, campa. Några timmar, några dagar eller veckor.
Glaskogen är Värmlands största naturreservat omfattande 28 000 ha mestadels skogsmark av vildmarkskaraktär. En femtedel av dess yta består av vatten och inom reservatet skiftar höjderna mellan 110 och 300 m ö h. I naturreservatet finns 300 km vandringsleder att välja på. Allt från rundturer för några timmar till veckolånga turer med övernattningsmöjligheter i vindskydd, övernattningsstugor eller lägerplatser. Fina kanotleder och en mängd sjöar med drickbart vatten. Bra fiskemöjligheter, fiskekort krävs.
För att övernatta i vindskydden och i stugorna, och för att använda sig av lägerplatserna, krävs Glaskogskortet. Det finns bland annat att köpa på Arvika Turistbyrå och i Lenungshammar. En detaljerad karta över området med vandrings- och kanotleder, vindskydd med mera finns att köpa på turistbyråerna i Västra Värmland, på Informationscentralen i Lenungshammar, Din X-macken i Glava samt online på Glaskogens hemsida.
I Lenungshammar finns sommartid en informationscentral med camping, minibutik, servering, kanot- och cykeluthyrning samt service-anläggning med dusch och tvätt möjligheter.
Detta ödemarksområde med tvära sprickdalar och förkastningsbranter har alltid varit glest befolkat. Glaskogen är en sydlig finnbygd, de första finnarna kom på 1600-talet och slog sig ned vid Lenungshammar. Reservatets sydöstra del ligger inom ett geologiskt område kallat Gillbergaskålen. Berggrunden av gnejsgraniter är skålformad och bergartslagren stupar inåt mot skålens mitt. På några platser finns grönstensbergarter som gynnar en frodigare växtlighet. Vid de gamla finska bosättningarna finns än idag en rik slåtterflora. Glaskogen är botaniskt intressant därför det i likhet med flera andra reservat i västra Värmland ligger i en gränszon vad gäller växtlighet. Här möts sydliga arter med nordliga och även östliga med västliga. Djurlivet bidrar till känslan av vildmark. Älg, skogshare, mård, räv och bäver är typiska för området. Spår av lodjur ser man varje år och björn har besökt området under de senaste åren. Inom reservatet finns 90-100 häckande fågelarter.
Lenungshammar är mitt i Glaskogens Naturreservat och här finns en informationscentral samt campingplats.
Vägbeskrivning
Från Arvika kör Rv 172 mot Årjäng, skyltat via Sigfridstorp eller sväng vänster i Sulvik mot Glava, skyltat från Glava.Från E18 mellan Nysäter och Årjäng skyltat från Sillerud.
Handikappinformation:
RWC finns vid informationscentralen samt Herrgårdsbacken i Lenungshammar.
RTC finns vid rastplatsen i Lilla Rämmingen, vid stugan i Dammarna samt vid p-plats i Kalleboda,
Vid Lilla Rämmingen finns även en handikappanpassad fiskebrygga.
Från Lenungshammar utgår en natur- och kulturstig för rörelsehindrade.
Naturreservatet är alltid tillgängligt och övernattningsstugorna är öppna året runt. Informationscentralen i Lenungshammar är öppet: 2019: 1 maj-13 juni dagligen 10.00–14.00; 14 juni–18 aug, dagligen 09.00–20.00, 19 aug– 30 sep dagligen 10.00–14.00.
Pristyp: Glaskogskortet för rast- och övernattning per person/dygn. Pris: 60 kr Beskrivning:
Med Glaskogens rast- och övernattningskort får du använda faciliteterna i Glaskogens Naturreservat. Gäller även för övernattning i raststugor och vindskydd samt tält (ej camping) i området. Pengarna går till underhåll av reservatet för att kunna bibehålla den goda servicen och tillgängligheten. Barn under 10 år gratis. Övriga priser se hemsidan.
Pristyp: Årskort per person Pris: 800 kr Beskrivning: