Frödingsgården i Kristinehamn

Kristinehamn
Gustaf Fröding bodde i Kristinehamn på olika platser. Frödingkännaren Bernt Stenberg tar emot efter överenskommelse och berättar om Gustafs tid.
Besök Torgpumpen på Södra Torget och läs dikten som skalden har skrivit om pumpen:
"Pumpen frusar, vattnet brusar - dovt och rusar - i en så - Mitt i torgets solsken solar sig en skock av kjolar och med bytta, hink och flaska - pigor komma, pigor gå, kärringar i tofflor traska och med bara fötter kytta töser små. Sladder, slammer av madammer - fjas och fniss av barn och pigor - och som gigor, horn och lurar - skvallerskurar - föra oljud hela dan. Gud bevare stan!"

Frödingsgården - Nya Kyrkogatan 5
Här bodde Gustaf Frödings familj i 12 år. Totalt bodde Gustaf 13 år i Kristinehamn. Siri Fröding, kusin till barnen bodde också i Kristinehamn. Hon skriver i sin bok Min kusin Gustaf Fröding: "Det var något till rart när vi om vinterdagarna lekte på Frödinggården och fingo höra fasters röst 'kom in barn, ska ni få kaffe och färska bullar'. Det bar genast in med oss i det stora köket där faster och hennes Mina bullade upp för oss på köksbordet, ett härligt kalas..."

De båda ingångarna till huset har kvar sina ursprungliga dörrar med järngaller i vackra mönster. Huset representerar en gårdstyp som förekom i Kristinehamn från mitten av 1800-talet. Det var gavelrummet åt väster på vindsvåningen som var Gustaf Frödings pojkrum.
I bottenvåningen finns utställningen ''Familjen Fröding i Kristinehamn''.

Frödingkännaren Bernt Stenberg tar emot intresserade grupper, 2-20 personer efter överenskommelse. Visningen tar cirka 2 timmar och då ingår besök på kyrkogården och utställningen "Familjen Fröding i Kristinehamn".
Faderns och systern Annas grav ligger till höger om kyrkan. Den kan du besöka utan guide.

Du kan även hyra rum i Frödingsgården kontakta värdinnan.
INFO
Plats
Öppettider
Arrangör
Frödingsgården
Nya Kyrkogatan 5
681 31 Kristinehamn
055014403
Namn
Frödingsgården
Adress
Nya Kyrkogatan 5
681 31 Kristinehamn
Kommun: Kristinehamn
Öppet efter beställning.
Tillbaka
Gustav Fröding
Historia
Turistbyrån tipsar

Priser

Pristyp: Guidning
Pris: 20 kr
Beskrivning:
2-20 personer.