Dalsland Nordmarkens sjösystem

Dalslands kanal
Dalsland Nordmarkens sjösystem är ett naturområde på nästan 10 000 kvadratkilometer med otaliga sjöar och vattendrag sammanknutna med Dalslands Kanal.
SJÖSYSTEMET
Området sträcker sig från norra Dalsland upp till Årjängs Kommun. Dalsland Nordmarken (DANO) är ett av Europas finaste sjösystem med ren luft, friskt vatten och en rik natur. Här väntar otaliga sjöar och vattendrag, väl lämpade för kanoting. Paddla fram över vattnen och finn din egen väg mellan öar och uddar. Hitta en lägerplats för natten där du kan uppleva naturens stillhet.

Kanske får du höra storlommens ödsliga läte ljuda genom sommarnatten, kanske får du se en älg i strandkanten. Beroende på väder, vind och dagsetappernas längd kan paddlingen bli ett kraftprov eller bara en skön avkoppling. Kanske just beroende på att området är väldigt lite kanal och väldigt mycket långsträckta, kristallklara sjöar, är kanot ett utmärkt färdmedel. Visst kan det bli ett och annat lyft under en kanotvecka men du behöver aldrig transportera kanoten någon längre sträcka.
Under den absoluta högsäsongen mitten av juli - mitten av augusti är det väldigt mycket kanotister i området. Vill du uppleva stillhet och vildmark rekommenderar vi dig att välja en annan tid under säsongen.

APPEN DALSLANDS KANAL OCH SJÖSYSTEMET DALSLAND NORDMARKEN
En app som innehåller allt du behöver veta oavsett om du paddlar i området eller kommer med egen båt: Kanalfakta, service, lägerplatser, sevärdheter och aktiviteter, restauranger och mycket mer.

SERVICE & NATURVÅRDSKORT
För att underlätta för både kanotister och markägare finns det i dag ett hundratal lägerplatser i DANO sjösystemet. Lägerplatserna har i de flesta fall vindskydd, eldstad och en ekologisk toalett. Under säsongen finns det tillsynsmän som servar lägerplatserna med ved, städar och hjälper dig om du har frågor.
För att finansiera denna extra service betalar alla som paddlar en avgift på på 60 SEK per person och natt (2021) Barn under 12 år paddlar gratis. Denna avgift går till markägarersättning för upplåtelse av lägerplatser, reparationer, underhåll och tillsyn i området.
Du köper ditt naturvårdskort online på Dalsland Nordmarkens hemsida och hos kanotuthyrarna i sjösystemet.

INOM DALSLAND NORDMARKENS SJÖSYSTEM GÄLLER ELDNINGSFÖRBUD JUNI - AUGUSTI
Eldning är endast tillåten på registrerade lägerplatser i för ändamålet iordningställd och godkänd eldstad. Tänk på att all eldning sker på eget ansvar!
Vid extrem torka kan totalt eldningsförbud införas vilket medför att all användning av öppen eld är förbjuden. Det är din skyldighet som gäst i området att informera dig om eventuellt eldningsförbud.
För aktuell information; Dalsland; 0531-52 63 55 Värmland; 054-15 50 15

KARTOR
Det finns kartmaterial över området som visar var du hittar lägerplatser med mera. Kartorna kan du köpa på turistbyråerna i området, på dalslandnordmarken.se och naturligtvis hos våra kanotuthyrare.

LÄS MER:
www.dalslandnordmarken.se
INFO
Plats
Arrangör
DANO - Förening för hållbar kanotturism inom Dalsland Nordmarkens sjösystem
Centrumvägen 2
666 30 Bengtsfors
info@dalslandnordmarken.se
Namn
Dalslands kanal
Adress
Dalsland Nordmarkens sjösystem
Kommun: Årjäng
Tillbaka
Besök hemsida
Dalslands kanal
Båt
Kanot
Fiske