Gammelvala i Brunskog

Gammelvala - En tidsresa utöver det vanliga

Sedan 1963 har tusentals semesterfirare lockats till den lilla byn Brunskog, strax öster om Arvika. Det är dags för Gammelvala, en sinnlig resa tillbaks i tiden.

Sista veckan i juli varje år skrudas området vid Skutboudden och Brunskogs Hembygdsgård om i naturahushållningens skrud. Den gamla världen, eller Gammelvala som det heter på värmländska, är temat för en festivalvecka fylld av ljud, dofter och synintryck från en tid som flytt.

I den sagoligt vackra miljön, alldeles intill sjön Värmeln, vandrar du runt och insuper atmosfären och tar delav hantverkstekniker och traditioner från dåtidens bondesamhälle. I sorlet av människor och tändkulemotorer möter du personer som kardar och spinner ull, bakar tunnbröd, kärnar smör, sköter kolmilan och bränner tjära. Kika in i det gamla postkontoret, köp med dig några godsaker i handelsboden och se hur brädor och plank växer fram i det ångmaskinsdrivna sågverket.

Från områdets friluftsscen bjuds det under veckan på såväl dräktparader som bygdespel och musikuppträdanden. Och du vet väl att ett besök på Gammelvala inte är komplett utan att ha avnjutit minst en av värmlandsdelikatesserna nävgröt med fläsk eller klengås?

Text: Pål Johansson Foto: J.P Hjort 2019

Nej