John Ericson-mausoleet. Enligt John Ericsons önskan begravdes han på Östra Kyrkogården i Filipstad. Foto Sara Virkki Björnberg.

Från Filipstad till Philadelphia – historien om bröderna Ericson

Filipstadsbröderna John och Nils Ericson stod bakom uppfinningar och byggen som propellern, Säffle kanal och Slussen. Deras minnen lever kvar på flera ställen i Filipstad – både under och ovan jord.

Om du någon gång passerat huvudingången till Stockholms Centralstation eller åkt buss till Göteborgs bussterminal har du stött på värmlänningen Nils Ericson. Han står nämligen som staty utanför Centralstationen och har namngivit bussterminalen.

Bröderna Nils och John Ericson

Nils Ericson är tillsammans med sin ett år yngre bror John Ericson en av Värmlands största historiska profiler inom innovation och ingenjörskap. Bröderna, som föddes 1802 respektive 1803, växte upp och verkade i Filipstad och blev upphovsmän till såväl nya idéer som ny teknik.

Nils Ericson blev chef för vattenbyggnadsarbeten i bland annat Säffle och Karlstad. Han hade en stor passion för sitt yrke inom vattentransport, och när järnvägsbygget i Sverige startade i mitten av 1800-talet började han även bli involverad i transporter på land. Nils fick snart en ledande roll i planeringen av landets stambanor. Även Stockholm fick glädje av hans kunnande inom infrastruktur då han var delaktig i ombyggnationen av både Slussen och Skeppsbrokajen.

Stort teknikintresse

Att intresset för teknik och fysik gick i familjen syns tydligt om man slänger ett öga i brodern Johns CV. Där finns, bland mycket annat, titlar som uppfinnare av varmluftsmaskinen och det världsberömda pansarskeppet USS Monitor, vilket fick en avgörande betydelse i det amerikanska inbördeskriget. Han kanske mest kända merit är ändå att han var en av uppfinnarna bakom propellern. När det amerikanska fartyget Princeton använde John Ericsons propeller i en tävling mot ett ångfartyg med skovelhjul och vann tävlingen, blev propellern hyllad världen över. John Ericson står bland annat staty i New York och har ett monument till sin ära i Philadelphia.

Bröderna Ericsons arbete har haft stor betydelse för både Filipstad, Värmland och Sverige. Varje år delas ett stipendium i brödernas namn ut av Filipstads kommun, och varje sommar spelas en rekonstruktion av Slaget vid Hampton Roads i Filipstad, där åskådarna bland annat får titta på äkta kanoner och se båtar beskjuta varandra. Detta är bara är ett av många sätt som de i dag hedras i sitt hemlandskap.

Tre utflyktsmål med Bröderna Ericson-anknytning:

  • John Ericson-mausoleet. Enligt John Ericsons önskan begravdes han på Östra Kyrkogården i Filipstad. Här finns ett imponerande gravmonument av Filipstadsgranit, Uddevallagranit och Kolmårdsmarmor. Gravbyggnaden är sju meter hög och mot kistan står en propeller lutad, som en symbol för John Ericsons mest berömda uppfinning.
  • Gruvorna i Persbergsområdet. Gruvorna i Persberg, Nordmark och Långban har spelat stor roll för Värmland och Bergslagen sedan medeltiden. I dag är de gamla gruvsamhällena spännande turistattraktioner med en gedigen historia.
  • Långbans Museum. Som en del av Värmlands museum finns Långbans gruv-och kulturby, där du bland annat kan följa John Ericsons jobb med att bygga världens första pansarflyg med rörligt kanontorn. Om du blir hungrig under besöket kan du äta i Anna Karolinas kök som ligger i John Ericson-gården, och när du vill vila benen är det bara att slinka in på den charmiga biografen som andas 50-tal och nostalgi.

Disponentgården

John och Nils Ericsson föddes i gruvsamhället Långban i Filipstads kommun. Disponentgården där de växte upp finns bevarad än i dag, likaså flera andra byggnader från gruvepoken. Passa även på att promenera bland gullvivor och orkidéer och njuta av de vackra omgivningarna i naturreservatet Tibergs udde. 

Text: Fridah Jönsson 

Ja