Lusten båt i Forshaga

Forshaga

Vi är stolta över vårt exklusiva laxfiske i Klarälven och den naturnära cykelleden Klarälvsbanan. Men vi har mer att erbjuda dig.

Forshaga kommun med sina cirka 11500 innevånare ligger 15 minuter bilväg norr om Karlstad. I kommunen finns det över 650 små och medelstora företag. Den största arbetsgivaren är kommunen med cirka 950 anställda inom bland annat vård, omsorg, utbildning. Den största privata arbetsgivaren är Stora Enso med cirka 100 anställda.

Historia och kultur i Forshaga

Klarälven går som ett blått band genom Forshaga och erbjuder exklusivt lax- och öringsfiske i Forshagaforsen som är ett av nordens bästa fiskevatten. Från Klarälvsrummet veranda som ligger vid Forshagaforsens camping & sportfiskecenter kan du, om du har tur, se laxarna hoppa i forsen. Här köper du även fiskekort till de flesta sjöar i kommunen.

Klarälvsbanan eller Nordmark – Klarälvens Järnvägar (NKlJ), var en järnvägslinje som byggdes i slutet av 1800-talet för att transportera råmaterial och varor till industrierna längs med banan. Idag finns bara några kilometer av banan kvar och används för dressinåkning mellan Hagfors och Uddeholm.  Klarälvsbanan är numer en 90 kilometer lång asfalterad bilfri naturupplevelse som slingrar sig genom den värmländska naturen, från Karlstad i söder till Uddeholm i norr. Banvakt Karls kabyss är ett minnesmärke över järnvägen och fungerade en gång i tiden som banvakt Karl Anderssons raststuga. Karls kabyss är beläget mellan Olsäter och Ransäter och är numer ett utmärkt ställe att vila benen på utmed Klarälvsbanan. Inne i den lilla raststugan finns en gästbok och man kan även köpa spikar från den gamla järnvägsrälsen. På väggarna finns fotografier från förr.

Slottet i Forshaga

Forshaga Slott uppfördes 1882 som bostad åt dåvarande disponenten på Forshaga Aktiebolag. Idag ägs Slottet av Forshaga kommun och nyttjas för olika ändamål. Slottsparken är en stor och härlig park för picknick och lek. Här finns även ett av kommunens utegym.

Ny mötesplats på Gamla Kraftstationen

Gamla Kraftstationen i Deje är den första av de fyra generationer av kraftstationer som är samlade kring vattenfallet som Klarälven gör i Dejefors. Industribyggnaden fungerar idag som konsthall och en kulturell mötesplats för teater, konst och musik. Här kan du under sommaren få dig en lättare lunch eller fika.

Frykstabanan - Sveriges första järnväg

Sveriges första järnväg, Frykstabanan, invigdes 1849 och gick mellan Fryken och Klarälven. Ändamålet var att frakta järn- och trävaror från trakten kring Frykensjöarna och i motsatt riktning tackjärn, spannmål och övriga handelsvaror. Den lilla energiskt kämpande banan mötte sitt öde 1873. En minnessten restes i Lyckan strax söder om Forshaga 100 år efter banans invigning.

Artscape - Väggmålningar med djurmotiv

Forshaga är en av tio kommuner i Värmland som har gett möjlighet för konstnärer från hela världen att vara med och skapa permanenta konstverk. White moose project är Artscapes hittills största gatukonstfestival och gick av stapeln under fyra veckor sommaren 2017. På Forshaga Lärcenters sporthall har BKFoxx skapat ett intimt djurporträtt av Värmlands landskapsdjur vargen. Vid Kvarntorps återvinningscentral strax norr om Forshaga har Bordalo II skapat en väggmålning med hjälp av återvunnet material föreställande en bisonoxe.

Hockeypuckar och landslagsmål

Nils Erik ”Dubbel-Nisse” Nilsson var en ishockeyspelare för Forshaga IF, Leksands IF och Tre Kronor. Han spelade bland annat 205 landskamper, gjorde 131 landslagsmål, tog VM-guld 1957 och 1962, SM-guld med Leksand, fick Guldskridskon 1957 och 1958, Guldpucken 1965 och 1966. Nisse gjorde det avgörande målet när Tre Kronor besegrade Kanada i VM 1962. Det målet är ett av de mer kända referaten av Lennart Hyland: ”Till Nisse Nilsson som slår på ett slagskott som kan glida in i mål. Den kan glida in i mål. Den gör det. Den glider in i måål. Den glider in i mååål och vi leder med fem mål mot tre och alla de svenska pojkarna är inne på banan och klappar om varandra”. En mindre minnesutställning om Nisse finns på Forshaga Lärcenter.

Restauranger och aktiviteter i Forshaga

Här finns ett stort utbud av restauranger som erbjuder asiatiskt, husmanskost, pizza med mera.

På ForshagaDeje golfklubb kan du spela 18-hål och sedan avsluta med mat i golfrestaurangen. 

I anslutning till Forshaga Lärcenter finns en 600 kvadratmeter stor skatepark i betong. Skateparken stod färdig 2013 och passar för både professionella åkare och nybörjare. Intill skateparken finns en multisportarena med konstgräs, ett spontanidrottsområde med möjlighet att spela olika bollsporter.

Aktiviteter som vandring, paddling, fiske, frisbeegolf, utegym med mera finns att tillgå.

Besök Värmlands Tomte

Värmlands enda auktoriserade tomte bor i Forshaga. I Tomteboa är det jul året om.

Bo på Värmländska herrgårdar eller camping i Forshaga

I Forshaga finns ett brett utbud av boenden som stugor, vandrarhem, camping, herrgårdar och ställplatser för husbil. 

Dömle Herrgård Spa & Resort, erbjuder ett toppmodernt koncept i unik herrgårdsmiljö med anor från 1446 då Katarina Bengtsdotter från Torp i Närke fick herrgården som morgongåva. Genom åren har herrgården ägts av bland annat grevar och brukspatroner. Här finns tid och plats för njutning, konferens och livets stora fester.

Kvarntorps Herrgård bedriver B&B och har återställt herrgårdens interiör helt i sen 1700-talsstil från tiden då den byggdes. Herrgården omges av unik natur för botaniska äventyr. Cykla på Klarälvsbanan, vandra och känn historiens vingslag eller njut av en kanottur på Kvarntorpsån eller Klarälven. 

I centrala Forshaga ligger Forshaga Hotell. Där finns lunchbuffé och hotellfrukost. Ett stenkast från Forshaga centrum, vid Klarälvens strand ligger Forshagaforsens sportfiskecamping, där finns stugor för uthyrning och plats för husbil, husvagn och tält. 

 

 

Nej