Fira Midsommar i Värmland

Midsommar är en av Sveriges mest kända högtider. I Värmland kan du på många platser uppleva traditionellt midsommarfirande med lövad och blom-beklädd midsommarstång, eller majstång som den också kallas, ringdans och kända lekvisor.

Att binda sin egen blomsterkrans att ha i håret är vanligt under midsommar som du sen binder den av björkris och smyckar med blad och blommor. Missa inte midsommarmaten! På många ställen serveras smörgåsbord med bland annat matjessill, gräddfil och gräslök, färskpotatis samt jordgubbar till efterrätt. Men det finns mycket mer som händer i Värmland under Midsommar:

Alsters Herrgård

Traditionellt midsommarfirande med dans och lek kring midsommarstången, folkdansuppvisning av Ulvsby folkdanslag och musik från Karlstads Spelfolk får du uppleva på Alsters Herrgård.

Mariebergsskogen

Det traditionella midsommarfirandet är en av årets stora höjdpunkter i Mariebergsskogen. Spelemän och folkdansare bidrar till den rätta stämningen med sång, musik och dans. Vi klär och smyckar midsommarstången med grönska och sommarblommor. Sedan dansar alla som vill till välkända visor kring stången med Bjällerudsflickorna.

Duka upp picknicken i gröngräset eller kom in i kafé Spillkråkan i Holken för nybryggt kaffe och jordgubbstårta. Delta i gammaldags lekar på Sätervallen. Fri entré.

Ransäter

Midsommar på hembygdsgården i Ransäter firas traditionellt med dans kring midsommarstången, sånglustspelet Värmlänningarna i amfiteatern Gropa, aktiviteter för barn och vuxna hela dagen.

Det klassiska folklustspelet Värmlänningarna är en färgstark kärlekshistoria om den rike bondsonen Erik och den fattiga torparflickan Anna.  Den infekterade familjefejden hindrar deras lycka och involverar ett helt bondesamhälle. I huvudrollerna som kärleksparet Anna och Erik ser du Emelie Hebbe (från sångtrion The Hebbe sisters) och Ole Bang, som i år gör sitt sjätte år som Erik.

Borgvik

Välkommen på traditionellt midsommarfirande vid Borgviks hyttruin! Midsommarfirande med forsöppning, kartsläpp för Hitta Ut i Borgvik, folkmusik, dansuppvisning, kanonbärartävling och dans kring midsommarstången.

Lunedet

Traditionellt midsommarfirande på Lunedet med dansuppvisning och ringlekar för barnen. Här finns mycket att göra: Ponnyridning, lotterier, chokladhjul, fiskdamm, sockervadd, korv, caféstånd & glassförsäljning mm på området. Trubadurunderhållning vid restaurangen & Cafét och restaurangen serverar en midsommarbuffé fredag och söndag.

Nej