Fikakulturen i Värmland

Doften av nygräddade bullar och nybryggt kaffe är en svårslagen kombination. I Värmland vallfärdar vi till kaféer och aldrig tidigare har utbudet varit större. Oavsett om du föredrar svart kaffe eller mastiga bakelser finns det garanterat något för dig i Värmlands kafévärld. Här tipsar vi om några favoriter och pratar om fikatrender med två experter.

Kafé Rosteriet – Paradiset för kaffeälskaren

På Kafé Rosteriet i Karlstad står kaffet i centrum. Platschefen Emma Johansson beskriver det som ett litet ”nördkafé” inne i Löfbergs stora kaffeskrapa. En plats dit man går för att dricka mikrorostat kaffe som inte går att köpa i vanliga affärer.

– På samma sätt som man pratar om viners karaktär pratar man nu om kaffe. Folk blir alltmer intresserade av kaffets olika underarter och smaker.

Emma menar att folk i allt större utsträckning väljer svart kaffe framför latte och cappuccino som var mer populärt förr. Men det viktigaste av allt är att ha bra råvaror och erbjuda bra service.

- Vi vill att våra gäster ska känna sig välkomna in till oss, därför tar vi hand om dem på samma sätt som man tar hand om sin bästa kompis. När man kommer in till oss ska det kännas som att komma in till vårt vardagsrum, säger Emma.

KaffeKvarnen – Smaker från förr

I nära anslutning till Klässbols Linneväveri ligger deras egna kafé KaffeKvarnen. Här kan du äta glass och hembakade godsaker från det egna bageriet i en lokal uppbyggd från en gammal mjölkvarn. VD:n Andreas Johansson berättar att de tillagar allt från grunden, vilket märks på både smaken och i responsen från gästerna.

- Folk uppskattar smaken i det vi gör. Den äldre generationen som kommer till oss upplever ofta att bakelserna smakar som de gjorde förr, då våra mor- och farföräldrar bakade.

Utöver bakelser erbjuder KaffeKvarnen även mat och räkmackor, som enligt Andreas säljer otroligt bra. Men deras signum är förstås deras berömda kvarnbulle.

- Kvarnbullen har ju alltid varit i fokus. Det är en vaniljbulle tillagad från grunden utan några konstigheter. Det är precis det folk vill ha – hembakat helt enkelt.

Mårbacka Café – En genuin Värmlandspärla

På kaféet i Selma Lagerlöfs Mårbacka kan du njuta av hembakat bröd, grönsaker från den egna trädgården och äppelmust tillverkad av äpplen från gårdens egna äppelträd. Mårbacka Café är känt för sina unika skrädmjölscrêpes och fantastiska Mårbackakaka, vars rykte har spridit sig långt utanför Värmlands gränser. Vill du testa att baka den själv hittar du receptet här:

Fler mysiga fikadestinationer i Värmland 

Kaféet i Naturum Värmland

I Karlstads stadspark Mariebergsskogen finner du kaféet Naturum i Värmland. Hit kan du komma för att äta Värmlandstårta och andra läckra bakverk och njuta av den vackra utsikten från de stora panoramafönstren. Självklart kan du också köpa med dig fika och äta ute i parken.

Niklasdams Trädgård

Trevligt utflyktsmål med pelargonmuseum, kafé och handelsträdgård. Här kan du, förutom att beundra omkring 400 olika sorters pelargoner, också äta en oemotståndlig pelargonkaka. En riktig höjdare för alla pelargonintresserade.

Alsters Herrgårdscafé

Mysiga Alsters Herrgårdscafé erbjuder hembakat bröd och klassiska bakverk som Frödingtårta. Här bedrivs också ett flertal andra verksamheter, bland annat konstgalleri, herrgårdsbutik, hantverksbutik och utställning om Gustaf Fröding.

Clarion Collection Hotel Bilan

En riktig hotellpärla belägen i centrala Karlstad. Summera veckan som gått med en kopp fairtrade-kaffe och läckra sötsaker från kakbuffén på hotellets Lazy Sunday’s. Bättre sätt att avsluta veckan på får man leta efter.

Kafé Tant Blå

På andra våningen i Ulvsby Herrgård ligger Tant Blå, ett lite egensinnigt kafé med en bedårande utsikt över sjön Fryken. Här kan du koppla av med en bok från det lilla biblioteket, eller samla familj och vänner till ett riktigt kaffekalas. I köket en trappa ner bakas kakor och bröd med råvaror från trakten. Nåja, inte kaffet förstås – det kommer ända från Karlstad.

Värmlands bästa kaféer enligt White Guide

 • Artisan Bread & Deli, Karlstad
 • Carli Choklad, Karlstad
 • Nordells Bageri & Konditori, Arvika
 • Östra Torggatan 4, Arvika
 • Swenströmskas Stenugnsbageri, Karlstad

Mårbacka Cafés egen Mårbackakaka 

Ingredienser:

 • 5 dl skrädmjöl
 • 200 g smör
 • 2 ½ dl socker
 • 3 ägg
 • 1 ½ dl vatten
 • 2 tsk bakpulver
 • 3 droppar bittermandelolja eller 4 bittermandlar (malda)

Gör så här:

Vispa ägg och socker poröst. Smält smör i en kastrull. Blanda skrädmjöl och bakpulver i en bunke. Mät upp vattnet och häll i bitteroljan eller de malda bittermandlarna. Rör försiktigt ner mjölblandningen och vattnet i ägg- och sockersmeten växelvis. Blanda slutligen ner det smälta smöret. Häll smeten i smörad och bröad form och grädda längst ner i ugnen i 175 grader, i 50 minuter. Låt svalna. Servera med en klick vispad grädde och lingonsylt.

Text: Marcela Elofsson

Ja