I Värmland vandrar du i vacker och storslagen natur.

Fem tips för dig som vill vandra i Värmland

Att vandra är bästa sättet att upptäcka det värmländska natur- och kulturlandskapet. För dig som vill vandra i Värmland finns många leder, stigar och berg att bestiga. Flera av lederna ligger intill välbesökta besöksmål och det finns gott om sevärdheter i trakterna.

Du kan vandra på egen hand men guidade turer och vandringsveckor i grupp är ett alternativ för den som gärna vill ha lite sällskap. I västra Värmland finns både Pigrimsvandring och i Sunnetrakten arrangeras en vandingsvecka under våren. 

Kvalitetsmärkta Värmlandsleder

Några av lederna i Värmland är kvalitetssäkrade, vilket innebär en extra trygghet för dig som vandrar. Ledmarkeringarna är lätta att följa. Broar, spänger och rastplatser är välskötta och skyltar har text och svenska, engelska och tyska. Givetvis finns det fler fantastiska turer i varierade längd och terräng att ta sig an men här tipsar vi om fem av de kvalitetssäkrade Värmlandslederna:

Järnleden

Järnleden går förbi små tjärnar, myrmarker och genom både skog och betesmark och du vandrar på vägar som användes för järntransport mot Vänern redan på 1600-talet. Under vandringen passerar du två före detta järnbruk, ett herrgårdsområde, en fornborg från järnåldern och det säregna Österviks kapell. Det finns en stor ängsflora och ett rikt djurliv med både fåglar, fjärilar, rådjur, bävrar och älgar i det varierade landskapet.

Sundsbergsleden

Sundsbergsleden ligger i ett friluftsområde som lockar med en trollsk utsikt över Fryksdalen från Klövberget. På våren kan du uppleva ett hav av blommande blåsippor och den kalkhaltiga berggrunden gör både växt- och djurlivet ovanligt rikt. Exempelvis finns sju av landets åtta hackspettsarter i området. 

Jäveröleden

Jäverön ligger på en ö i Vänern, öster om Karlstad. Du tar dig dit med färja, båtbuss eller egen båt till ön som har ett levande jordbruk, sommaröppet café och cykeluthyrning. Du vandrar genom vackra strandängar och naturbetesmarker med hästar, kor och får.

Större delen av ön är skogsbeklädd med fina hällmarkstallskogar, granskogar och lövskogar och bjuder på många vackra och varierande naturupplevelser som passar såväl barn som vuxen.

7-torpsleden

7-torpsleden i norra Värmland har gamla anor och du passerar under vandringen riksgränsen mellan Norge och Sverige. Under andra världskriget användes stigarna även som flyktingrutt från Norge. Leden går huvudsakligen på gamla stigar som skapats av skogsfinnarna och du passerar sju torp, alla med skogsfinskt ursprung. Ritamäki finngård är troligen det bäst bevarade skogsfinska torpet på Finnskogen och ängsmarken vid Ritamäki hävdas och är skyddat som naturreservat.

Halgåleden och Brattfallet

Halgåleden vid Brattfallet är en mycket omtyckt vandringsled där du kan se spår av hur naturens krafter format landskapet från istid till nutid. Ledens nivåskillnader är 122 meter och erbjuder magnifik vandring i Brattfallets och Halgåns välbesökta kanjon. Brattfallet är ett 10 meter högt vattenfall djupt i en ravin och du hittar en vacker stenbro från 1923 då väg byggdes med handkraft över bergen i tidigare väglöst land.

Välkommen att vandra i Värmland!

Vandra i Värmland. Långberget.
Photo credit: Vandra i Värmland. Långberget.
Vandra i Värmland. Långberget.
Vandra i vacker och storslagen natur.
Photo credit: Vandra i vacker och storslagen natur.
Vandra i vacker och storslagen natur.
Nej