En vandring längs Järnleden

Följ med när Amanda Hessle en vårdag vandrade längs en av våra Värmlandsleder - Järnleden.

Den där goa känslan man har inom sig just innan man ger sig iväg på en vandring… Äntligen hade jag bestämt mig för att vandra på Järnleden i trakterna omkring Kristinehamn – en led som jag så många gånger har läst och hört talas om, men hittills aldrig hade vandrat på. 

Kort om mig: Amanda Hessle heter jag, är 41 år och bor tillsammans med mina tre barn på en gård på ön Torsö i Vänern. Jag är född och uppvuxen i Schweiz, till Sverige kom jag som 20-åring. Vandring har varit en stor del av mitt liv sedan barnsben. I mitt jobb får jag uppleva många vackra platser och områden runtom i Norden. Vandring i vår vackra och öppna natur hör till det bästa jag vet! Vid motgångar ser jag till att komma ut på en vandring – då får man alltid ny energi och glädje!

För min vandring på Järnleden prickade jag en alldeles ljuvlig vårdag i slutet av april – med vitsipporna i full blom och fåglarnas vårsång i öronen under hela dagen. På ledens nordligaste avsnitt skuttade även ett och annat rådjur över vägen!

Att hitta information och praktiska tips om leden var allting annat än svårt. Sällan har jag upplevt att det finns så detaljerad fakta kring historia och natur längs med en led, men också praktikaliteter som information om toaletter samt parkerings- och matmöjligheter. Extraroligt tycker jag att det tydligen finns en guide som man kan boka – en sådan sätter garanterat extra guldkant på en vandring! 

Järnleden är totalt 30 km lång och sträcker sig mellan Hytte norr om Kristinehamn och Kristinehamns gästhamn. Det går alldeles utmärkt att vandra olika etapper, om man kanske inte har tillräckligt med tid på sig, eller om man helt enkelt vill lära känna en mindre del av leden. Terrängen är ganska lättillgänglig, ordentliga vandringsskor är dock ändå bra att ha på sig. 

Några saker utmärker Järnleden och gör den till en alldeles speciell vandringsupplevelse: Man upplever många olika landskap, allt ifrån sjöar och vattendrag, till lantbruksområden och djupa skogar. Med jämna mellanrum finns det intressanta platser som berättar om traktens historia och bjuder in till sköna pauser. Det är fint att komplettera medhavda måltider med en lyxig fika på exempelvis Gustafsvik Herrgård eller Niklasdams Trädgård och Café. Själva leden bjuder på omväxlande vandring – mjuka, mosstäckta skogsstigar, breda traktorvägar och grusvägar. Skyltningen är tydlig, och här och var finns det stora informationstavlor som på flera språk berättar bl a om platsens historia och särskilda naturvärden – ett stort plus, och otroligt givande, tycker jag! 

Som ett extraplus fick jag verkligen uppleva ordentligt aprilväder! Från yvigt snöfall i början av leden till solsken och vårkänslor nere i Kristinehamns gästhamn. Dagen avslutade jag i ett av Kristinehamns mysiga caféer för att unna mig en go-fika och reflektera över dagen som blev fylld med fina upplevelser att bära med mig och dela med mig av till andra! 

Vandringssjälen är nöjd! Men den längtar redan ut till nästa vandring – jag har just upptäckt Värmland från ett vandringsperspektiv, och vill absolut uppleva mer! Och det snart! 

Läs mer om Järnleden

Läs mer om Värmlandsleder

Text Amanda Hessle, 2020

Nej