Värmlänningarna

En färgstark kärlekshistoria i Värmland

Vid midsommar blir det både kära återseenden och nya ansikten som möts i Värmlänningarna på hembygdsgården i Ransäter. Musikalen är en historia om kärleken mellan Anna och Erik, som har spelats sedan 1954 och firar 65 år denna sommar.

Kärleksdramat Värmlänningarna har spelats sedan 1954 på den natursköna hembygdsgården i Ransäter, sex mil norr om Karlstad. Värmlänningarna är en färgstark kärlekshistoria om den rike bondsonen Erik och den fattiga torparflickan Anna. Paret är innerligt förälskade, men en infekterad familjefejd står i vägen för deras kärlek. Berättelsen skrevs av Ransäterssonen Fredrik August Dahlgren år 1845. För första gången spelar värmländskan Emelie Hebbe huvudrollen som Anna. 

– Anna har varit en drömroll ända sedan barnsben och tanken på att jag nu ska få den stora äran att gestalta henne gör mig helt överlycklig! För min familj var det en viktig tradition att varje år få uppleva den starka kärleksberättelsen mellan Erik och Anna, säger Emelie Hebbe.

En ny Anna i Värmlänningarna

Emelie Hebbe är uppvuxen på en gård mellan Arvika och Säffle. Hon frilansar som sångerska och artist, och har sedan barnsben stått på scen i diverse sång-, dans- och teaterföreställningar. Emelie har ett brett musikintresse och sjunger gärna musikal, klassiskt, visa, pop och jazz.

 –  Ibland känns det som att det är meningen. När jag bad Emelie provspela för rollen visade det sig att hon redan kunde flera av sångerna och att hon växt upp med drömmen om att en gång få spela Anna, säger Olof Wretling, som regisserar pjäsen för femte året i följd.

Ett annat bekant ansikte för Ransäterspubliken blir Ole Bang, som för fjärde gången spelar rollen som Erik. Även Ole Bang har en lång musikalisk bakgrund som lyrisk tenor och med en examen från Operahögskolan i Stockholm.

Kära återseenden i Ransäter

Värmlänningarna sätts i sommar upp för 65:e gången. Och musikalen har premiär för året på självaste midsommarafton på hembygdsgården i Ransäter. Förutom Ole Bang och Olof Wretling blir det fler återföreningar i sommar. Anna-Lotta Larsson återvänder till Värmlänningarna i rollen som Annas mamma, medan Rose-Marie Bäckstrand återigen ska spela Eriks mamma, Lisa. Både Anna-Lotta Larsson och Rose-Marie Bäckstrand har en gång i tiden spelat rollen som Anna.

– Att få komma tillbaka till Ransäter 19 år senare och göra en helt ny roll, i en säkerligen förändrad uppsättning och ny ensemble, ska bli jättekul och spännande. Det ser jag verkligen fram emot, berättar Anna-Lotta Larsson, som fick sitt stora genombrott i huvudrollen som Anna i en tv-produktion 1980. Efter genombrottet hittade hon hem till Värmlänningarna i Ransäter och gestaltade Anna nästan varje år mellan 1981 och 1998.

Rose-Marie Bäckstrand debuterade som 16-åring i rollen som Anna i Värmlänningarna. Hon hade rollen i sju år och under denna tid studerade hon sång och musik på Musikhögskolan Ingesund och på Musikhögskolan i Stockholm.

 – Mina sju år som Anna var väldigt betydelsefulla för min utveckling. Den samhörighetskänsla som fanns tillsammans med de medverkande lade grunden för min trygghet både som kvinna och som sopran. Jag ser med glädje framemot att få gestalta Eriks mamma och medverka till att publiken får njuta av fantastiska jubileumsföreställningar av Värmlänningarna i Ransäter, säger Rose-Marie Bäckstrand.

Hedrad regissör

Olof Wretling känner sig hedrad att skådespelerskorna återvänder till årets upplaga av Värmlänningarna, där han vill ge kvinnorna i föreställningen större fokus.

– Inför årets manusbearbetning kommer berättelsens kvinnor och mödrar att få ett större fokus, både musikaliskt och rolltolkningsmässigt, säger Wretling.

–  Att få utveckla kvinnorollerna tillsammans med två rutinerade skådespelerskor och det i samband med 65-års jubileet känns kittlande spännande, säger han.

Musiker från Wermland Opera

I Ransätersuppsättningen ingår även ett tjugotal skådespelare och artister, musiker ur Wermland Operas Orkester och en åttio personer stor ensemble med amatörskådespelare i alla åldrar. Skådeplatsen är amfiteatern ”Gropa” med sina tusen sittplatser i närheten av Klarälvens strand. Föreställningen har aldrig ställts in utan spelas i alla väder och besökarna rekommenderas att rusta sig för både sol och regn. Det finns sittunderlag att låna, men ta gärna med en filt. På hembygdsgården finns kafé, korvkiosk och en gammaldags handelsbod. Här kan publiken köpa enklare fika. Man kan också ta med egen picknickkorg och duka upp i gräset.
Premiären är på midsommarafton 22 juni 2018, klockan 14.00, därefter ges föreställningar även 23, 30 juni och 1 juli. Biljetterna är redan släppta!

Anna och Erik spelade av Emelie Hebbe och Ole Bang i Värmlänningarna 2018
Photo credit: Anna och Erik spelade av Emelie Hebbe och Ole Bang i Värmlänningarna 2018
Anna och Erik spelade av Emelie Hebbe och Ole Bang i Värmlänningarna 2018
Nej