Glamping hos Happie Camp

En bekväm oas långt från stadens stress

Sveriges första hotältkedja, skogsbadshotält eller skogshotell. Staffan Svantesson beskriver sin ungdomsdröm Happie Camp med flera benämningar. Men i grunden handlar det om en sak – att tillgängliggöra en avskild plats i naturen med hög komfort.

Ett sobert tält uppställt i ingenstans, inrett med sköna sängar, bäddset i merinoull, kamin och loungefåtöljer. Med skogen, tystnaden och Vänern som närmsta granne. Vissa skulle beskriva det som glamping, men Staffan Svantesson tycker inte det är en rättvis beskrivning av hans nystartade företag Happie Camp. 

– För mig är glamping starkt kopplat till camping och att trycka in så mycket människor som möjligt på en liten yta. Vi går åt ett helt annat håll genom att istället ge människor en egen yta i naturen. Och det är vad som differentierar oss mest, säger Staffan.  

Fröet till Happie Camp såddes redan 2008 när Staffan extrajobbade på sin pappas camping vid Hjälmarens strand för att kunna finansiera studierna på reklamskolan Berghs i Stockholm. Men 20 veckor på en camping blev en tankeställare. 
– Det visade sig snabbt att det inte alls var spännande. Det var inga som pratade med varandra och folk höll sig bara på campingen utan att upptäcka det vackra närområdet och naturen. 

Staffan funderade på vad som skulle hända om man vände upp och ner på hela campingbranschen. Grundidén om att hyra en plats i naturen är bra, men om man ändå inte pratar med varandra, vad är då vitsen med att bo som packade sillar? Idén om en ny form av camping började sakta gro. Men det dröjde 12 år innan han gjorde slag i saken. 

– Pappas camping passade inte mig. Jag ville presentera ett annat alternativ för sådana som jag – som gillar att komma ut i naturen men inte nödvändigtvis vill göra så mycket mer än att bara vara där. 

I maj 2019 startade Staffan Happie Camp, och redan i slutet på juni var första tältet på plats. Konceptet går ut på att gästerna får koordinater till en parkeringsplats i närheten av campen. Väl på plats får de nya koordinater till själva tältet som ligger 10–15 minuters promenad från parkeringsplatsen på en avskild plats. Tälten är fullt utrustade med såväl möbler som köksutrustning, allt gästerna tar med sig själva är egen mat och dryck. Grundidén handlar om att sänka tröskeln för människor att uppleva orörd natur.   

– Idag kan det vara utmanande för många att komma ut i naturen. Dels kräver det kunskap och erfarenhet, men också utrustning som kan kosta en del pengar, i alla fall om man ska få en kvalitativ upplevelse. Jag som vandrar mycket själv vet hur det känns att slå upp sitt tält mitt ute i ingenstans – den känslan är helt otrolig. Det kan du aldrig uppleva på en vanlig camping. Det är den naturupplevelsen jag vill återskapa, paketera och erbjuda. 

Det är nämligen varken friluftsmänniskan, hurtbullen eller överlevaren som är Happie Camps främsta målgrupp, utan stadsmänniskor som känner en längtan bort från bruset och stressen.  

– Jag såg ett utrymme för ett erbjudande som varken är primitivt som en vildmarkscamping eller hurtigt som det övriga friluftslivet. Här är det fokus på komfort, rekreation och att bara vara i naturen. 

Och visst hade Staffan rätt. Vips sa det, så var Happie Camp fullbokat. Staffan, som såg första säsongen som en form av pilot, blev överraskad. Helt utan marknadsföring hade konceptet spridit sig från mun till mun, och väntelistan blev snabbt lång.

– Det finns ett allmänt sökande idag. Antalet människor som bosätter sig i städerna blir allt fler, skärmtimmarna likaså och avståndet till naturen växer både fysiskt och psykiskt. Jag tror att det gör att människor känner att de saknar någonting som de inte kan sätta fingret på. Då söker man febrilt tills man känner att man hittar det. Och det tror jag att många gör i naturen.

Trots en längtan till naturen fortsätter landsbygden att avbefolkas. Den växande glesbygden ses ofta som ett problem, inte minst av företagande och näringsliv. Men Staffan väljer att se det som en tillgång.

– Skog har vi hur mycket som helst av här i Värmland. Vi behöver inte packa ihop folk på en liten yta, utan vi kan ta tillvara på den naturen vi har. Här finns fullt av avskilda platser, skog och vattendrag. 

Den svenska naturen är en fantastisk tillgång och många tror att just naturturismen ska bli en av de bärande näringarna i Sverige i framtiden. Och det ökade intresset för natur och friluftsliv märks redan. Ett bevis är fenomenet skogsbad som är en svensk översättning av det japanska ordet Shinrin-Yoku. Det går ut på att ta det lugnt och ”bada” i sinnesintryck från skogen. Fenomenet uppkom på 70-talet i Japan som ett resultat av en lavinartad ökning av självmord på grund av överarbete och stress. Den japanska staten började anlägga terapiskogar för att få folk att komma ut i naturen. Det gav bra effekt och skogsbad är sedan dess en stark tradition i japan. Nu har fenomenet spridit sig till övriga världen och Värmland. 

– Vi vill erbjuda förutsättningar för ett värmländskt skogsbad med naturen som rekreationsområde. De som har varit ute mycket i naturen vet hur bra man mår av det, och med forskningen i ryggen kan vi nu också förstå varför. 

Men att driva en hållbar verksamhet som förlitar sig på naturen kan låta motsägelsefullt. Går det att uppleva naturen utan att slita på den? För Staffan är det en viktig fråga och han understryker att det var grundläggande att skapa en produkt som samexisterar med naturen vi lever i. 

– Vår målsättning är att göra ett positivt avtryck på miljön. Produktutvecklingen är såklart viktig. Men vi jobbar också med olika samarbetspartners och att informera och utbilda gästerna i hur de ska vara och vistas i naturen. Eftersom naturturismen bara kommer växa måste vi hitta hållbara vägar för hur vi ska kunna ta emot besökarna utan att det sliter på miljö

Vad är Glamping?

En glamourös form av camping och ett sätt att njuta av friluftsliv på ett bekvämare sätt. Fenomenet blev allmänt känt runt 2005, men företeelsen har funnits längre än så. Redan på 1500-talet lät kungar bygga upp lyxiga tält på slagfälten, fullt inredda med möbler, tavlor, mattor och andra bekvämligheter. Idag kan du glampa över hela världen och det har blivit ett populärt och bekvämt sätt att uppleva naturen utan att kånka på utrustning. 

Andra bekväma boenden i naturen 

Sommarvik, Årjäng

Canvastält med dubbelsäng, sjöutsikt över Västra Silen och stor terrass. 

Läs mer: sommarvik.se 

Rådastrands Camping, Råda

Lyxiga safaritält i vacker natur med plats för hela familjen. 

Läs mer: radastrand.com 

Naturbyn, Långserud

Husbåt, skogsstugor eller trähus – alla mysigt inredda med storslagen utsikt över Eldan. 

Läs mer: naturbyn.se

Annat naturskönt boende

Vill du njuta avvällagad mat och högklassigt boende i natursköna omgivningar ska du bege dig till herrgårdarna i Värmland; Hennickehammar, Ulvsby, Dömle, Krokstad eller Saxå Bruk. Här kan du unna dig lite extra vardagslyx i en fantastisky vacker och anrik miljö.

Staffan tipsar …

Ha ett öppet sinne och att våga förlora dig till naturen. Gärna i sällskap av någon du tycker om och en god flaska vin. 

Text: Mimmi Bladini 

 

 

Mysiga och lyxiga tält ute i naturen
Photo credit: Mysiga och lyxiga tält ute i naturen
Mysiga och lyxiga tält ute i naturen
Bo mitt i naturen
Photo credit: Bo mitt i naturen
Bo mitt i naturen
Bo med storslagen utsikt
Photo credit: Bo med storslagen utsikt
Bo med storslagen utsikt
Nej