The Edible Country

Visit Sweden och svenska turistregioner har öppnat hela Sverige som en gourmetrestaurang. Nu kan du boka en gör-det-själv-måltid mitt i naturreservatet vid Kittelfältet 40 minuters bilfärd från Karlstad.

Nu kan du upptäcka nya spännande råvaror och tillaga mat tillsammans med vänner, familj eller företaget mitt ute i den värmländska naturen i vår egen gör-det-själv-restaurang. 

The Edible Country - Nu öppet för bokning

Upptäck nya spännande råvaror i storslagen natur. Under 2019 kör kan du som besökare i Värmland boka bord i Sveriges största gör-det-själv-restaurang. Boka plats vid det unika träbordet i naturreservatet vid Kittelfältet strax utanför Filipstad. Andas in den friska luften och känn stillheten när du tillagar en gourmetmåltid på öppen eld som en del av måtidsupplevelsen.

Boka bord vid Kittelfältet

Se inspirationsfilmerna från Visit Sweden

Hälsosam god mat i vacker natur

Att laga hälsosam mat behöver inte vara komplicerat och tråkigt. Naturlig och hälsosam mat tillagad i naturen på egenhändigt insamlade råvaror blir dessutom extra god! Därför har Sverige nu förvanlats tillvärldens största gourmetrestaurang.

Tillsammans med fyra av Sveriges Michelin-kockar Titti Qvarnström, Niklas Ekstedt, Jacob Bjuhr och Anton Holmström har en gör-det-själv-meny med ingredienser som går att hitta själv i vår natur, i skog, bland fält och i sjöar tagits fram. 

På sju platser runt om i Sverige har Visit Sweden i samarbete med de regionala turistorganisationerna placerat ut handgjorda träbord som kommer att vara bokningsbara mellan maj och september via visitsweden.com och bookatable.com  I samband med bokning får besökaren tillgång till ett cooking kit som innehåller allt som behövs för att kunna laga till en meny bestående av naturens egna råvaror. 

I Värmland kan du boka bord vid Kittelfältet, som ligger i naturreservatet vid Brattforsheden, strax utanför Filipstad. 

Denna gigantiska gourmetrestaurang ligger inte långt från Sveriges största sjö, Vänern. Med mer än 22.000 öar och öar att utforska kan du vara säker på att ingen tristess kommer att äga rum här. Väl i land finns cirka 200 km vandringsleder i Värmland, så se till att dina stövlar är gjorda för vandring, och har du tur kan du få se den sällsynta vita älgen som är känd för att vandra runt i området. Reservera plats vid bordet och njut av de vackra omgivningarna tillsammans med vänner och familj. Bordet ligger på Brattforsheden med Kittelfältets naturreservat bara 40 minuter med bil från Karlstad.

Så här fungerar det

1. Att boka dina platser vid bordet gratis. Observera att bokningen är till plats vid bordet och DIY recept - inga måltider ingår i bokningen. Bordet kan bokas varje onsdag och söndag mellan maj till september. När du gör din bokning kan du lägga till ett cooking-kit som innehåller de redskap du behöver för att tillaga din måltid. Du komme också att ha möjlighet att göra tillägg till bokningen för t.ex. guide eller kock eller en korg med de nödvändiga ingredienserna du behöver för att kunna tillaga din måltid.

2. Läs din bokningsbekräftelse. Den innehåller all information du behöver, inklusive lokala kontaktuppgifter för eventuella frågor du kan ha. Matlagning i naturen är en rolig och givande upplevelse, men kan också vara lite av en utmaning - så varför inte boka en tillägg som ett matlagningssats eller en lokal matningsguide? Det gör det mer avslappnat och ger dig chansen att lära dig mer om regionen och dess matlagning. Din lokala kontakt kan informera dig om hur man bokar tillägg, tips om boende och mycket mer.

Boka bord på Bookatable.com (onsdagar och söndagar från maj till september)

Saxå Bruk dukar upp inspirerat av midsommartradition samt kräftskiva (bokas fredag eller söndag utvalda datum)

DIY-recept med råvaror från naturens skafferi

Mer om kampanjen The Edible Country

Kampanjsajt: www.visitsweden.com/ediblecountry

Kampanjfilm: https://youtu.be/IhSdxr1C-HU

Borden kan bokas under perioden maj och september. 

Kampanjen ska skapa uppmärksamhet främst i Tyskland, Frankrike, Storbritannien och USA. 

Kampanjen är ett samarbete mellan Visit Sweden och Tourism in Skåne, Turistrådet Västsverige, Visit Värmland, Smålands Turism, Destination Småland, Region Kalmar län, Visit Stockholm, Jämtland Härjedalen Turism och Swedish Lapland. Visit Sweden samarbetar även med Bookatable.com, Håll Sverige Rent, Primus och Fjällräven. 

The Edible Country är en del av programmen Hållbar natur- och ekoturism på landsbygden, som delfinansieras av regeringen, samt Exportprogram för Sveriges måltidsturism, som delfinansieras av EU:s jordbruksfond och regeringens landsbygdsprogram.

The Edible Table I Värmland. Foto Jonas Eltes & Victor Falk
Photo credit: The Edible Table I Värmland. Foto Jonas Eltes & Victor Falk
The Edible Table I Värmland. Foto Jonas Eltes & Victor Falk
The Edible Country, preparing the fish. Foto August Dellert
Photo credit: The Edible Country, preparing the fish. Foto August Dellert
The Edible Country, preparing the fish. Foto August Dellert
Nej