Det svänger om Sven-Ingvars och Sven-Erik Magnusson

Med åtskilliga skivor och mer än ett halvt sekel på scenen har Sven-Erik Magnusson och Sven-ingvars musik satt Värmland på musikkartan. Trots Sven-Eriks bortgång 2017 lever legenden Sven-Ingvars fortfarande när Oscar Magnusson, son till Sven-Erik, tar över mikrofonen.

Sven-Erik Magnusson

Sven-Erik Magnusson föddes 13 oktober 1942 i Säffle församling i Värmland. Han växte upp i Grums kommun, närmare bestämt i Slottsbron. Den 22 mars 2017 avled Sven-erik, 74 år gammal. 

Musiken har funnits med under större delen av hans liv. Redan när Sven-Erik var 11–12 år gjorde han solodebut i Segmon. Hans talang förvånade många åskådare, men för Sven-Erik blev det en bekräftelse.

Sven-Erik Magnusson betraktas som en legendarisk musikprofil och 1958 utsågs han till Värmlands rockkung. Sven-Erik var med i bandet Sven-Ingvars och den av de medlemmar som var med och spelade allra längst. Sven Erik spelade i 60 år och Ingvar i 50 år.

Det som var lite speciellt med Sven-Erik var att han sjöng på värmländska. I Sven-Ingvars var Sven-Erik inte bara vokalist utan spelade även altsaxofon, klarinett och gitarr och tillsammans med Sven-Ingvars satte Sven-Erik Värmland på musikkartan.

Sven-Ingvars

År 1956 värvade Sven Svärd och Ingvar Karlsson Sven-Erik till en spelning och sedan bildade de tillsammans Sven-Ingvars. Sven-Erik var frontfigur för Sven-Ingvars till och med sommaren 2016, som var den sista turnén Sven-Erik var med på innan han gick bort.

Första spelningen som Sven-Ingvars hade var i Folkets Hus i Segmon. År 1961 släppte Sven-Ingvars en EP med låten Te' dans mä Karlstatösera som också blev Sven-Ingvars första stora framgång. Innan dess hade Sven-Ingvars spelat in skivor på engelska men som inte alls fått lika stort genombrott som Te' dans mä Karlstatösera.

Fröken Fräken i från Fryken

Svensktoppen är en hitlista i Sveriges Radio. 1964 kom första låten av Sven-Ingvars på svensktoppen med låten Fröken Fräken som låg på plats nummer ett. Sven-Ingvars har haft sammanlagt 54 låtar på Svensktoppen vilket gör Sven-Ingvars till platsnummer två på listan över artister med flest låtar på svensktoppen.

1971 gav Sven-Ingvars ut ett album där låtarna var musikstycken av dikter från Gustaf Fröding. Dock gick det inte lika bra på 70-talet som det gjorde under 60-talet. Men i slutet av 80-talet och i början av 90-talet kom Sven-Ingvars tillbaka med ett album av nyinspelade låtar som åter blev populära igen. År 1991 spelade Sven-Ingvars på Hultsfredsfestivalen där en ny publik upptäcke bandet och där uppstod också en rockigare version av Sven-Ingvars. Låten Två mörka ögon från albumet var kvar i så mycket som 71 veckor på Svensktoppen. Sven-Ingvars spelade sin första krogshow 2001 och det var på Rondo i Göteborg. De spelade även ett flertal gånger på Tyrol i Stockholm, Slagthuset i Malmö, Chat Noir i Oslo och på Trädgår´n i Göteborg.

I Sven-Ingvars har det funnit med ett antal personer i bandet. Vissa har hoppat av och andra har fått sparken men det unika är att det nästan aldrig har varit bråk i bandet. Däremot har de haft några motgångar, men bandet har alltid kommit tillbaka på banan.

Under bandets era har de haft ungefär 30 olika trummisar. Under en period hade Sven-Ingvars trummisen Peter Damin. Samtidigt var Peter Demin trummis för både Thåströms industrirockband Peace love and pitbulls och artisten Carola. Han slutade trumma för Sven-Ingvars för att det inte gick att få ihop alla tre scheman.

Nya Sven-Ingvars

Under 2018 beger sig Sven-Ingvars ut på turén Länge leve Sven-Ingvars! och startar bandets nya era efter Sven-Erik Magnussons bortgång. Vid mikrofonen hittar vi nu Sven-Eriks son Oscar Magnusson. Oscar Magnusson är inte nybörjare i bandet utan började spela i Sven-Ingvars redan 2006 som gitarrist och sångare.

"Jag ser det, lite avdramatiserat, som att jag flyttar närmare mitten av scenen och att jag kan göra något fint, relevant och bra av det och samtidigt få säga ett slags 'tack för allt pappa'. Jag kan, vill eller ska inte försöka fylla hans skor, möjligen kärleksfullt följa hans steg", säger han i ett pressmeddelande.

Totalt rör det sig om 15 framträdanden, varav fyra äger rum på Scalateatern i Karlstad och två på Rival i Stockholm. Bandet utlovar en känslosam konsert och musikalisk resa genom gamla hits, nya tolkningar och bortglömda skatter, allt stöpt som en vördnadsfull hyllning till Sven-Erik Magnusson.

Så mycket bättre

Sven-Erik fick förfrågan ett flertal gånger om att vara med i tvprogrammet Så mycket bättre men tackade nej. Däremot sänds ett hyllninsavsitt till Sven-Erik och Sven-Ingvars och i det avsnittet medverkar Oscar Magnusson. 

Sliperiet i Borgvik

Oscar Magnusson äger konsthallen Sliperiet i Borgvik som är beläget på den värmländska landsbygden. Miljön är unik då kulturarv möter modern konsthall. Oscar köpte dåvarande träsliperi & Massafabrik år 2009 och 2010 startade Sliperiet som en konsthall där målet är att gynna och stärka kulturutbudet på landsbygden.

Sliperiet är Värmlands största privatägda konsthall och har en stor betydelse för Värmlands kultur. Under perioden maj och september visas en samlingsutställning med både stora och små konstnärer. På Sliperiet går det att köpa till Artwalk som innebär att en guide följer med i konsthallen och berättar om utställningen samt om Sliperiets historia.

2015 öppnades Sliperiet Gastronomi där det serveras mat som är gjorda med bra råvaror och lagat från grunden. 2017 vann Sliperiet Värmlands Turismpris.

Nej