Alexandra Åhs

Den ofrivilliga travaren

Alexandra Åhs ville ha en ”skogsmulle-häst” för att fly vardagen och komma ut i naturen efter jobbet. Utan att förstå det köpte hon en energisk travhäst. Alexandra blev den ofrivilliga travaren – någonting hon är väldigt glad för idag.

Alexandra Åhs har alltid gillat att rida, men aldrig riktigt sett sig som en hästtjej. När hon var 27 år och gravid med sitt första barn såg hon tillfället att köpa en häst för att komma ut i naturen efter jobbet och få en paus från vardagen. Alexandra hittade en annons för hästen Roy, eller Seek and Destroy som är hans tävlingsnamn, på Blocket och tyckte det var ett bra pris för en fin och ståtlig häst. Men det blev inte riktigt som hon tänkt sig. 

– Roy sparkades och bets och det var omöjligt att rida honom. För varje dag som gick fick han bara mer och mer energi. Jag visste inte vad jag skulle ta mig till, säger Alexandra. 

Men det visste Conny Johansson som är gammal travtränare och ägare till stallet som Roy står i. Han föreslog att Alexandra skulle köra trav med Roy för att släppa ut hans överenergi. 

– Jag hade inget att förlora så jag bestämde mig för att prova trots att jag inte visste någonting om trav. Jag hade aldrig selat en häst och fick lära mig allt från början. Men med hjälp från Conny gick det bra och det visade sig att både jag och Roy tyckte det var riktigt roligt. 

Conny såg potentialen i Roy. Han rörde sig fint och travade bra. Conny hörde av sig till sin son Per som också är travtränare och frågade om han var sugen på att sa sig an en ny häst. Det var han. 
– Jag, Per och Roy tränade massor och körde olika provlopp. Han gjorde bra ifrån sig och jag lärde mig allt mer om sporten. Så vi kvalade in för att tävla och sedan gick allt väldigt snabbt. 

Det blev succé. Redan på sitt andra lopp sprang Roy hem vinsten och nu 6,5 år senare är Roy snart miljonär. 
– Mitt mål är att springa in en miljon kronor med Roy, och vi är bara 100 000 kronor ifrån. Det hade varit väldigt roligt. Roy är en riktig vinnarskalle. Han blir på dåligt humör när han inte vinner och väldigt stissig så fort han förstår att det är tävling. 

Idag har Alexandra fyra stycken hästar, varav tre är tävlande travhästar. Och det har blivit långt mycket mer än bara en hobby. 

– Förut tog ridningen en liten del av min eftermiddag, men nu tar hästarna och travet all min tid. Det spelar ingen roll om det är helg, julafton eller dåligt väder. Hästarna måste tränas och skötas om. Nu är det häst, häst, häst, häst, häst, häst … och barn, skojar Alexandra. Men utan hästarna hade det varit jättetomt. 

Även om Alexandra ägnar nästan all vaken tid på sina travhästar så har hon inte särskilt stort intresse av att spela på trav. Däremot tycker hon om känslan och spänningen när hon väl är på plats.  

– På sommaren öppnar många roliga banor i Värmland, som i Årjäng och Arvika. Årjäng är speciellt mysigt på sommaren, då sätter sig folk på berget ovanför och kollar, umgås och kanske äter och dricker något gott.  

Fakta om Alexandra Åhs

Född: 1990

Familj: Bor i Karlstad med man, två barn och fyra hästar

Hästar: Seek and Destroy, Mr Creation, Wiltons och Flash Gordon Sisu

Bästa travminnet: ”Det var väldigt häftigt att få vara med på elitloppssöndagen på Solvalla, det kommer jag aldrig glömma”

Alexandra tipsar

På travskolorna runt om i Värmland kan du själv testa på trav i en dubbelsulky tillsammans med en tränare. Det är en perfekt aktivitet för en födelsedag eller möhippa.

Text: Mimmi Bladini

Nej