Naturbyn

Den lustfyllda entreprenören - Thomas på Naturbyn

Egentligen är han rätt lat och pengar har aldrig varit någon drivkraft. Ändå får man väl säga att Thomas Petersson är en sann entreprenör, mannen bakom flera av Värmlands stora turistsatsningar. Nu senast upprustningen av Wiksfors Bruk i Långserud

För de flesta i trakten – och numera vida omkring – är Thomas Petersson mest känd som grundaren av populära Naturbyn, dit människor vallfärdar för att få bo i träd- eller båthus och leva naturnära utan wifi eller el. Konceptet bygger på enkelhet – något som går igen i allt Thomas gör och också i hur han ser på livet och sina verksamheter. 

– Många krånglar till livet i onödan, tycker jag och vet inte om det beror på att jag själv är lat, haha. Men jag förespråkar verkligen det enkla och att liksom bara ”go with the flow” istället för att planera för mycket. Hittills har det ju gått bra…

Som med Naturbyn. Efter några års kringflackande i världen föddes idén att jobba med turism efter hemkomsten. Sagt och gjort. Thomas sökte sig till en utbildning i Kungsbacka – som väl inte gav så mycket, erkänner han, men som ändå var mödan värd.

– Det var där jag träffade min fru, som följde med mig tillbaka till Värmland. 

Väl tillbaka i hemtrakterna växte sig drömmen om att starta en egen camping sig allt starkare. Och på den vägen är det.

– Min far hade mark vi kunde tillgå och jag såg framför mig hur vi skulle kunna bygga upp något enkelt där. Med en tidigare snickarutbildning i botten började jag helt enkelt bygga hus för hus, som så småningom växte till Naturbyn.

Thomas beskriver det som att han får bilder i huvudet av det han vill skapa, vilket egentligen också är hans enda drivkraft:

– Jag har nog aldrig riktigt funderat i förväg på vad som är genomförbart och inte, utan bara gått på lust.

Att det aldrig tystnar i huvudet på honom, med nya idéer som ständigt pockar på gör förstås också sitt till för att Thomas, trots den påstådda latheten och avsaknaden av ekonomiska ambitioner, ändå får saker att hända och utvecklas hela tiden. 

Vid sidan av Naturbyn har han nu, ihop med tre andra företagare, även tagit över det gamla nedgångna fabriksområdet Wiksfors Bruk och rustar upp för fullt. Parallellt med möjligheten för företagare att hyra kontorsplats här byggs en mängd olika turistaktiviteter upp. 

– Visionen är att skapa ett spännande besöksmål, med en mix av tillverkning och försäljning, mat och konstupplevelser, berättar Thomas.

Till sommaren kommer det bland annat öppnas restaurang och café och finnas ett flertal design- och hantverksbutiker.

Förutom att det finns viss skepsis hos banker och investerare till att satsa pengar i fastigheter på landsbygden ser Thomas inga utmaningar med att driva verksamhet en bit ifrån storstäderna, tvärtom.

– Man får mer för pengarna här och nödvändiga kontakter med myndigheter och sådant är smidiga och opretentiösa.

Att sedan Värmland har så mycket i sig att erbjuda är förstås också en bonus, tillägger han.

– Vi har sådan frisk luft och fantastisk natur. Sedan är alla här så trevliga och bjuder på sig själva. Det är värt mycket!

Namn: Thomas Petersson

Familj: Fru och två döttrar (18 och 14 år)

Ålder: 51 år

Bor: I Långserud utanför Säffle.

Gör: Driver Naturbyn och är delägare i Wiksfors Bruk. 

Det bästa med Värmland: Människorna och naturen.

Text: Eva-Lotta Sigurdh, 2020

Thomas Petersson, Naturbyn
Photo credit: Thomas Petersson, Naturbyn
Thomas Petersson, Naturbyn
Bo uppe i träden på Naturbyn
Photo credit: Bo uppe i träden på Naturbyn
Bo uppe i träden på Naturbyn
Nej