Klarälvsbanan. Foto Linn Malmen

Cykling för alla

Över stockar, grus och stenar, längs solvarm asfalt eller nedför branta och snirkliga backar. Lämna bilen hemma och låt istället cykeln ta dig med på en resa längs slingrande landsvägar och in i de djupaste Värmlandsskogarna.

Du packar ned termosen med det nybryggda kaffet tillsammans med smörgåsarna, frukten och fikabrödet. Drar på dig hjälmen och kontrollerar luften i däcken en sista gång. Snart är det bara du, naturen och stålhästen. Och den där härliga kombinationen av nya synintryck, dofter, ljud och ljumma vindar som smeker ansiktet. Sånt som en bilresa aldrig kommer i närheten av. 

Cykelsporten upplever en renässans och intresset för såväl MTB som landsvägsåkning ökar stadigt för varje år som går. Det är som att vi återupptäckt cykelns storhet. En utveckling som är positiv ur många hänseenden, inte minst de klimatmässiga och vad det gör för ditt kroppsliga välbefinnande och kondition. 

Det bästa är att det är en sysselsättning som passar i stort sett alla, gammal som ung. Du behöver inte sålla dig till medelåldersmännen, som lägger mindre årslöner för sina vrålåk, för att kunna uppleva njutningen på cykelsadeln. Nej, den gamla trotjänaren eller Blocket-fyndet kan funka precis lika bra för ändamålet. För det är ju trots allt den underbara naturupplevelsen man är ute efter, inte sant? 

Även på värmländsk mark bubblar cykelintresset. Möjligheterna till såväl korta, lugna dagsutflykter som rejäla utmaningar är goda ­– och cykeluthyrarna många, för dig som vill slippa släpa runt på din egen. Så, packa ryggsäcken, putsa hjälmen och gör dig startklar för ett klimatneutralt äventyr på två hjul.  

Vi börjar att rulla genom de östra delarna av landskapet och Karlskoga, vars samtliga cykelleder praktiskt nog startar vid Alfred Nobels torg mitt i stadens centrum. Här följer du smidigt de blå skyltarna som bland annat tar dig runt sjön Möckeln, till Granbergs- och Lunnedsrundan eller ut på den fem mil långa Hyttleden. Vackra turer där du susar genom kulturbygder med gamla bergsmansgårdar, slussar och badplatser att svalka dig vid. 

Några mil nordväst kan du cykla genom det unika naturområdet Brattforsheden i Filipstads kommun. Ett så kallat israndsdelta med en rik växtflora och mängder av geologiska formationer, som rullstensåsar, raviner och sanddyner. Ett måste för den botaniskt lagde cyklisten eller för dig som gillar att omslutas av storslagen natur. 

Om du hellre vill utforska insomnad gruvmiljö är den gamla NKLJ-järnvägens banvall mellan Filipstad och Nordmark ett givet val. Sträckan sjuder av historia och sevärdheter från tiden då området var världsledande inom järnexport. 

När vi ändå är inne på nedlagda järnvägsspår så finns det ett som sedan 2007 har lockat tusentals cyklister, rullskidåkare och vandrare att uppleva en bra bit av Värmland. Den helt bilfria Klarälvsbanan är en 90 km lång, asfalterad banvall som sträcker sig från Karlstad i söder till Uddeholm i norr. Adderar du den milslånga cykelvägen ut till Mörudden på Hammarö och Klarälvsleden som tar vid mellan Uddeholm och Sysslebäck har du hela 220 km härlig natur att se fram emot. Här rullar du genom hjärtat av landskapet, från söderns öppna Vänerlandskap till de nordliga delarnas skogiga vildmark. Alltid med den vackra Klarälven som ständig följeslagare. 

Nordvärmlands höga berg och djupa skogar är som gjorda för att upplevas från MTB-sadeln. I Vägsjöfors, Torsby och Långberget finns möjlighet att hyra cyklar, om du inte packat med din egen. Här kan du bland annat testa på den utmanande och 42 km långa Mattila MTB-banan med Finnskogens vackra natur som fond. Det officiella Cykelvasacentret Långbergets Sporthotell har allt som krävs för att stilla ditt adrenalinbehov. Den sju mil långa Långbergsrundan bjuder på välpreparerade grusvägar genom naturskön skogsterräng. Addera gärna en tur ut på landtungan Eggen, som spektakulärt sträcker sig ut i Tossjön.  

Känns landsvägsåkning eller vanliga skogsturer med MTB lite för tryggt och händelsefattigt ska du styra kosan mot Arvika. Här kan du öva på dina tekniska färdigheter och samtidigt få en rejäl dos spänning i någon av stadens downhillbanor. Dels den 900 meter långa banan i Rackstabacken fylld av hopp och tvära kurvor och dels den något flackare maskinbyggda banan i Vik. 

Med andra ord – det mesta ryms på den värmländska cykelkartan. Det är bara du själv som sätter gränserna för hur mycket av den du vill utforska. 

Unionsleden 

2021 står den äntligen klar för officiell invigning – Unionsleden som förbinder Sverige och Norge. Den över 25 mil långa leden sträcker sig från Karlstad i öst till Moss i väst och består av cykel- och grusvägar genom ett omväxlande landskap. Redan nu är det möjligt att provcykla sträckan.

Trampa på räls

Prova på en annorlunda form av cykling – med dressin på Otterbäcksbanan mellan Degerfors och Gullspång. Längs den 38 km långa sträckan finns fina möjligheter till både bad, fiske och vildmarksstopp. 

Cykla med ett proffs

Följ med företaget Cykelaptit och den forne proffscyklisten Glenn Magnusson på en resa genom Värmland. 8–10 mils cykling per dag med stopp på flera av länets finaste boendeanläggningar. Arrangeras 5–12 augusti.

Årets cykellopp

  • 6 juni – Två sjöar runt, Sunne 50 eller 110 km, landsväg
  • 4 juli – Solstaloppet, Karlstad 30 eller 60 km, MTB 
  • 5 sept – Karlstad XC 34, 47 eller 60 km, MTB
  • 5 sept – Mattila MTB Maraton, Mattila 42 km, MTB
  • 19 sept – Klarälvsloppet 90, 60 eller 21 km med start i Uddeholm, Munkfors eller Forshaga och målgång i Karlstad.

Med reservation för ändringar med anledning av covid-19.

Text: Pål Johansson 

Nej