Glafsfjorden Runt.

Cykla i västra Värmland - Arvika

I Arvika kommun finns fina möjligheter att cykla både leisure, mountainbike eller down hill.

Välkommen att uppleva Arvika från cykelsadeln! I Arvika gillar vi att cykla och det hoppas vi att märks på cykeltursförslagen som bjuder på mnga upplevelser som kommer att göra din cykeltur unik på ett positivt sätt.

För leisurecyklister finns finns en spännande historia och starka kulturupplevelser kombinerat med fina natur­miljöer att ta del av. Racercykelentusiasten bjuds ett vackert böljande landskap med relativt lite trafik ute på landsbygden. Mountainbikecyklisten har ett enormt stignät att upptäcka på flera områden inom kommunen. Vi vågar lova att det finns roliga rundor oavsett kunskapsnivå och intresseriktning.

Leisurecykling i Arvika

Konstnärsrundan, Runt sjön Racken (20 km)

Cykeltur runt den vackra sjön Racken som gav namn åt Rackenmålarna. Flera av konstnärerna bodde vid sjön och delar av deras konst kan ses på Rackstadmuseet i Taserud. Avsluta eller börja turen med ett besök på museet - en del platser/motiv kommer du att känna igen på din tur runt Racken.

Här kan du också stärka dig med en kopp kaffe och en bakelse i det hemtrevliga caféet. Asfalterad och naturskönväg.

Den största delen av sträckan är lite trafikerad. Turen kan utökas via Sälboda och/eller via Gunnaskog.

Mangen Runt, Sveriges vackraste landsväg (15 km)

Vägen öster om sjön Mangen är en del av ”Sveriges vackraste landsväg”som författaren Gustav Fröding ofta vandrade mellan systern i Slorud och vän­nerna i Mangskogs prästgård. Grusvägen följer sjön och det böljande landskapet och det är en bedöv­ ande vacker utsikt över sjön Mangen. 

Passa även på att utforska Gylterudsgrottorna på vägen till Mangskog. Det finns en lanthandel om hungern skulle göra sig påmind.

Glaskogen (18–60 KM)

Upplev den tysta, stilla och unika naturen i Glaskogens Naturreservat. De små grusvägarna som ringlar sig utefter sjöar och genom skogar ger en total naturupplevelse. Vandringslederna lämpar sig däremot inte att cykla på. Informationscentralen i Lenungshammar hyr ut mountainbikes som passar väl för turer på grusvägar och traktorstigar i reservatet.

Förslag på cykelturer med Lenungshammar som utgångspunkt:

  • Glasbruksturen – 18 km, lätt, grusväg och asfalt. Övre Glaturen – 30 km, medelsvår, sjöutsikt nästan hela turen, grusväg.
  • Stora Glaturen – 60 km, medelsvår, du passerar genom djupa skogar med små sjöar/tjärn och samhället Glava. Grusväg och asfalt, med betoning på grusväg.
  • Tenviksturen – 55 km, relativt svår, djupa skogar med sjöar och tjärn, kulturella sevärdheter. Mestadels grusväg.

Kulturbygden i Älgå och Glava (nära Glaskogen) kommer att fastna på din näthinna. Naturen är oerhört vacker i dessa områden. Flera fornminnen finns utmed sträckan samt hembygdsgårdar som är öppna sommartid. Vägen är asfalterad mellan Arvika Älgå Glava.

Landsvägscykel/racer

Ingersbyn (34 km)

En kortare men lagom cykeltur om tiden tryter. Typisk västvärmländsk natur är dock något som garanteras. Både vackra sjöar, mysiga byar, skog och böljande landskap kan utlovas.

Glafsfjorden Runt (77+64 km)

Klassikern bland traktens turer. Om man bara har möjlighet att välja en tur är denna rätt val. Du får uppleva all sorts cykling tillsammans med en Värmländsk naturupplevelse runt Sveriges enda fjordsjö. Långa svepande rakor blandat med mera kuperade partier. Man passerar klassiska platser som Klässbol, Stavnäs, Glava och Älgå och vackra vyer kan utlovas runt hela vår omtalade sjö.

Extra runda - utmaningen

Om man efter att ha kört runt Glafsfjorden medsols, svänger vänster i Sulvik, och skarvar på med slingan runt Koppom får du den största utmaningen. Stigningarna över Finnskogen och Bodafjället till­ sammans med den långa distansen kommer att ta ut sin rätt. Du är garanterat nöjd efter att klarat den prestationen.

Arvika - Eda (88 km)

En långtur för alla med valmöjligeter. Vilket håll man än väljer så finns olika vägar som kortar eller förlänger slingan efter behag. Även antal stigningar och därmed höjdmeter förändras också med dina val. En därför jättebra tur med finfina bilglesa vägar som kan varieras efter behag.

Mountainbike

Ränken runt (42 km)

En bra familjetur som är förhållandevis platt och tekniskt enkel att cykla men är samtidigt relativt lång för den rena nybörjaren. Första delen går främst på en banvall för att sedan övergå i asfalt varvat med grusväg. Njut av öppna landskap och synen av vackra sjöar. Även lämplig för cyklocross.

Dotteviksturen (20 km)

En klassisk mountainbikerunda för cykelintresserade i Arvika. En bra grundbana för den oerfarne som är utbyggbar för den krävande cyklis­ ten. Relativt kuperad terräng med bred stig som varvas med grusväg. Färden bjuder både på vackra öppna landskap och skogscykling.

Rocksta Downhill (700 m)

Blå svårighetsgrad. Drygt 700 m kittlande utförcykling väntar dig i slalombacken i Rackstad, norr om Arvika. Den här banan i Rackstadbacken är ytterligare en arena i Arvika för dig som är sugen på att åka mountainbike. Med 85 fallmeter fördelat på drygt 700 m är banan brantare och tekniskt svårare än mountainbike­ banan på Vik. Här kan du med skönt flyt öva på hopp­ och kurvteknik samt testa andra tekniska färdigheter. Vid vissa tillfällen under året är liften igång. Välkommen sommartid till en fartfylld aktiv­ itet i Arvikas slalombacke med härlig utsikt över storslagen natur.

Mer information på Trailforks:s https://www.trailforks.com/trails/rocksta-downhill

Göpommen / Gallbertet /Djupdalsleden 20 km)

På Rackstadberget finns tre skyltade vandringsleder som också är tillåtna att cykla på. Det är tre olika stigar som är lämpliga för den avan­cerade stigcyklisten som älskar att cykla i teknisk terräng och företrädesvis gillar när det går utför.

Göpommen som är en del av Sotar Blixt­leden är sann endurocykling som har branta avsnitt varvat med snabbare partier. Djupdalsleden innehåller rolig teknisk stigcykling men leden bör testas under den ”torra sommarsäsongen”. Ett tips kan vara att ta skoterleden eller grusvägen upp till toppen och sedan ansluta till någon av vandringslederna.

Mountainbikebana Vik

På Vik idrottsområde utanför centrala Arvika finns en trevlig anläggning med spännande teknik­ banor för mountainbike.

För de allra yngsta cykelförmågorna från ca 3–6 år finns en särskild bana med gupp och doseringar samt ett antal små tekniska hinder att prova på. Från 5­-6 år och upp till vuxen ålder finns det en så kallad pumpbana där man kan lära sig att bli aktiv på cykeln och få fart ur svängar och gupp utan att behöva trampa. En kittlande berg o dalbana­upp­ levelse som får smilbanden att peka rakt uppåt.

”Flowbanan”är en utförslöpa med ca 2 minuters härlig åkning innehållande doseringar och mindre hopp. Banan passar från liten till fullvuxen cyklist, som gjord för dig som gillar att känna pirret i magen när du hittar ”flowet”i åkningen.

När tröttheten sätter in finns även picknickbord och grillplats för att fylla på energidepåerna, medtag därför gärna matsäck för att orka några extra vändor.

Mountainbikebana Jössefors

I Jössefors, ca 8 km väster om Arvika, finns en kortare bana med hopp och doserade kurvor och en längre bana i skogen som är tekniskt mer svårforcerad för alla mountainbike­entusiaster.

Mer information om Mountainbikeleder hittar du på www.trailforks.com/region/arvika

Cykeluthyrning

Dotteviksturen.
Photo credit: Dotteviksturen.
Dotteviksturen.
Downhill I Arvika
Photo credit: Downhill I Arvika
Downhill I Arvika
Cykla i Värmland. Foto Per Eriksson
Photo credit: Cykla i Värmland. Foto Per Eriksson
Cykla i Värmland. Foto Per Eriksson
Nej