Cykla i Värmland

Cykla i Värmland

Hela den värmländska landsbygden är full av möjligheter för dig som vill trampa cykel under din semester. Vi har gott om gamla asfalterade landsvägar som knyts samman av grusväg och stig. Oavsett i vilket område du befinner dig kan du hitta en sträcka som passar dina cykelbehov och tar dig mellan boenden och sevärdheter i varierad terräng. 

Cykla Klarälvsbanan genom hela Värmland

Du kan faktiskt cykla från norr till söder, genom i stort sett hela Värmland, på cykelled. Eller från Vänern i söder till vildmarken i norr om du vänder på sträckan. I Sysslebäck i norr startar Klarälvsleden som går på gamla landsvägar (både grus och asfalt) längs Klarälven ner till Uddeholm där Klarälvsbanan tar vid. Klarälvsbanan är en 90 kilometer bilfri asfalterad banvall som tar dig genom lansbygden på cykel ända ner till Karlstad i söder. Du passerar många fina besöksmål och sevärdheter längs sträckan så ta gärna god tid på dig och planera in många stopp. Den 21-22 september går Klarälvsloppet, en tävling på Klarälvsbanan för cykel, rullskidor och löpning.

Cykla i Norra Värmland

Långberget

Långbergets Sporthotell har MTB och Elcyklar för uthyrning och en makalös naturupplevelse utlovas. Häng med på guidad heldagstur till Egga! Cyklar och hjälmar finns att hyra och vildmarkslunch ingår i priset. Otroliga naturupplevelser utlovas under färden på rullstensåsen som mäter 30 km tur och retur. Bitvis något brant och turen beräknas ta cirka 4- 5 timmar.

Mattila och Vägsjöfors

Mattila har en 41 km lång mtb-bana som går genom Finnskogen över landsgränsen in till Norge. Här körs även ett årligen återkommande cykellopp, Mattila MTB Marathon, i den unika vildmarken som Mattila erbjuder.

Vägsjöfors, ca. 20 km norr om Torsby, har ett ledsystem för mtb som erbjuder något för alla cyklister: allt från grusvägsåkning till riktigt tuff terrängkörning. Här finns utmaningar, både underlags-, men även distans- och höjdmässigt. Det finns både permanent markerade leder samt GPS-leder, med start i Vägsjöfors och möjlighet att hyra cykel i området.

Torsby Skidtunnel & Sportcenter

En vistelse på Torsby Skidtunnel & Sportcenter erbjuder många möjligheter till både aktivitet och lugnare upplevelser. Här bor du på Torsby Sporthotell, vägg i vägg med skidtunneln, eller på Valbergsängen Sporthotell som ligger i friluftsområdet med spår och leder runt knuten. Anläggningen är ett certifierat Vasaloppcenter för cykel vilket innebär att man uppfyller Vasaloppets krav som träningsanlägging och erbjuder cykelförvaring, tvättmöjligheter för både cykel och kläder, bra boende och mat samt att du även kan boka en träningsguide som kan visa dig omgivningarna och samtidigt hjälpa dig med tekniken. 

Läs mer om att cykla i Torsby

Sunne

Två sjöar runt är en 97 km lång cykeltur runt både sjön Rottnen och övre Fryken med start och mål antingen i Torsby eller Sunne. Utgår du från Sunne kan du även cykla en kortare variant runt sjön Rottnen, och cyklar du runt båda sjöarna får du inte missa ett fikastop i Lysvik på Mormors Glasscafé eller varför inte en lunch vid Frykens Pärla. Sträckan cyklas sedan 1979 även i motionsloppet Två sjöar runt och är både utmanande och sagoligt vacker. Här kan du välja att starta och gå i mål för en välförtjänt avkoppling på Selma Spa. Med utgångsläge från Selma Spa finns goda möjligheter att uppleva området kring spahotellet som erbjuder fina cykelmöjligheter. Fler cykeltips i Sunne hittar du här.

Cykla i Västra Värmland

I trakterna av Arvika finns möjligheter att cykla både leisure, landsväg, mountainbike och downhill och det finns många förslag på cykelturer som passar olika behov och önskemål. Många av turerna passerar både sevärdheter och möjlighet till övernattning. Här hittar du Konstnärsrundan, Mangen Runt, Glafsfjorden Runt och Dotteviksturen för att nämna några. Cykeluthyrning finns bland annat hos:

Läs mer om att cykla i Arvika

Cykla i Säffle

Säffle erbjuder flera cykelstråk som tar dig förbi stillsamma tjärnar, sjöar, skogsgläntor, herrgårar och torp och öppna lanskap, brukad jord och skärgården. Du kan stanna till för att besöka sevärdheter, ta en stärkande måltid eller bara vila och kanske ta ett dopp. Här finns tillgång till cykelguid för både utsfkrift och nedladdning.

Läs mer om att cykla i Säffle

Cykla i östra Värmland

I trakterna nära Bergslagen kan du trampa dressin. Ta Otterbäcksbanan från Ängebäck i Degerfors till Håkanbol, en tur på ca 7,5 km som tur och retur tar ca 2-3 timmar. Trampa vidare söderut till Konsterud i Kristinehamns kommun eller fortsätt över länsgränsen mot Gullspång och Torrved, en total sträcka på 65 km.

I Karlskoga kan du cykla den 50 km långa Hyttleden, Granbergsrundan (24 km), Lunedsrundan (22 km) eller Möckeln Runt (30 km) som alla startar i Karlskoga centrum vid Alfred Nobels torg.

I Filipstad kan du cykla Brattforsturen som är en 30 km lång tur med start vid Kalhyttans sport och fritidsarena där du passerar Daglösen och Bålhyttan och en massa vacker natur. Du kan också cykla på den gamla NKLJ järnvägens banvall från Filipstad till Nordmark eller vid Brattforsheden.

Cykla i södra delarna av Värmland och Karlstad-området

I Karlstad kan du cykla kring Klarälvsdeltat med närhet till vattnet. Turen "Upptäck Klarälvsdeltat på cykel" startar centralt vid Stora torget och tar dig förbi våtmarkerna vid Mariebergs strandängar och ut till vänerstrandens klippor, genom Dingelsundet under den ca 15 km långa cykelturen. Cykelturen Kroppkäsrrssjön - Välsviken tar dig 14 km förbi parker, strandpromenader och strövområden. Cykelturen i I2-skogen, vid det gamla militära övningsområdet som idag är friluftsområde, med djupa granskogar, lummiga lövskogar, åkrar och vackra naturbetesmarker bjuder på ca 15 km centrumnära naturupplevelse. Här finns både vindskydd och grillplatser och gott om stigar och vägar att utforska. För dig som vill cykla MTB finns en 8,5 km medelsvår led i skiftande terräng vid Skutbergets frilutfsområde. Karlstads cykelkarta visar cykelvägar för Karlstad, Skåre, Molkom och Vålberg och du laddar ner den i appen Mitt Karlstad.

Cykel kan du hyra vid Karlstad Velostore eller låna vid Solstacykeln för en tur i centrala Karlstad.

För dig som vill cykla landsväg tipsar vi om att kolla på cykelrundor i bland annat träningsappar för att se vad andra rekommenderar - det finns gott om cykelmöjligheter coh asfalterade vägar på den värmländska landsbygden.

7 topptips på cykelleder och platser i Värmland

  • Klarälvsbanan. 9 mil asfalterad bilfri cykelväg på gamla banvallen med massor av smultronställen att upptäcka. Unik upplevelse!
  • Långberget. Gör en heldagstur genom orörd vildmark med e-MTB upp på Värmlands högsta topp.
  • Mattila. Grusvägar och skogsstigar genom historiska Finnskogen.
  • Två sjöar runt. 97 km sjönära utmaning runt de djupa spricksjöarna Rottnen och Övre Fryken.
  • Karlstad. Populära, stadsnära MTB-slingor på Sörmon, Skutberget och i I2-skogen.
  • Södra Gunnarskogsleden. Kvalitetssäkrad, röd MTB-led (Biking Värmland) med chans till extra utmaning!
  • Hyttleden. Fem sköna mil på cykel runt Karlskoga med stopp vid historiska platser i Bergslagen.
Glafsfjorden Runt.
Photo credit: Glafsfjorden Runt.
Glafsfjorden Runt.
Dotteviksturen.
Photo credit: Dotteviksturen.
Dotteviksturen.
Downhill I Arvika
Photo credit: Downhill I Arvika
Downhill I Arvika
Cykla i Värmland. Foto Per Eriksson
Photo credit: Cykla i Värmland. Foto Per Eriksson
Cykla i Värmland. Foto Per Eriksson
Nej