Christer Sjögren, musiker

Christer Sjögren - dansbandskungen från Hagfors

Dansbandsvokalisten och soloartisten Christer Sjögren från värmländska Hagfors visade tidigt musikalisk talang och har en lång karriär bakom sig.

Vikingen från Hagfors

Den 6 april 1950 föddes Christer Sjögren i den lilla värmländska bruksorten Hagfors där han växte upp och gick i skolan. Redan i tonåren odlade han sitt musikintresse. 1964 startade Christer bandet Jonny-Christers tillsammans med Stig-Åke Byberg och bröderna Johnny och Hans-Gunnar Brokvist där han spelade elorgel. Han slutade 1965 och blev istället värvad som till det lokala dansbandet Jupiters där han även började sjunga. 1968 flyttade Christer till Mariestad för att bli sångare i bandet Pelles, där han också fick byta instrument och börja spela bas. Karriäen i Pelles blev framgångsrik och flera låtar från deras skivor hamnade på Svensktoppen.

1978 kom Christers stora genombrott när han med sin djupa basröst tog över som ledsångare i dansbandet Vikingarna efter Stefan Borsch och släppte skivan Kramgoa låtar 7 – Djingis Kahn.

Dansbandskungen

Karriären tog raketfart och under 26 år var Christer Vikingarnas frontfigur. Vikingarna har släppt ett trettiotal skivor och haft många låtar med på svensktoppen och är ett dansband som inte bara är känt i Sverige utan har fans i hela Norden.

1997 ersatte Christer Tommy Körberg i rollen som Georg von Trapp i Sound of Music på Göta Lejon i Stockholm där han spelade mot bland andra Carola Häggkvist.

2004 splittrades Vikingarna och Christer satsade istället på en solokarriär. Hans framgångar som soloartist lät inte vänta på sig och 2009 deltog han i Melodifestivalen med låten I Love Europé som placerade sig på en niondeplats. Christer har även gett ut ett flertal album som soloartist, bland annat album med covers av Elvis Presley och Frank Sinatra, som är hans senaste släppta platta.

Romantiska duetter

Christer Sjögren är en folkkär artist och har ett försflutet tillsammans med artisten och programledaren Lotta Engberg, både professionellt och privat. Under 80-talet sjöng de duetter tillsammans och i början av 90-talet inledde de en romans trots att de båda var gifta på varsitt håll. Romansen blev kortvarig och Lotta skilde sig från sin man Anders Engberg medan Christer separerade från Birgitta Sjögren men efter knappt ett år flyttade Christer och Birgitta ihop igen och lever fortfarande lyckliga tillsammans.

Idag har alla inblandade strukit ett streck över otrohetsaffären men Christer och Lotta utnyttjar fortfarande den positiva kemin och samarbetsförmågan i musikaliska samarbeten. 2012 sjöng de i Melodifestivalen med bidraget Don’t let me down och samma år släppte de albumet Lotta och Christer tillsammans och Christer har även varit med som gäst i Lottas program Lotta på Liseberg vid flera tillfällen.

Julkonserter och andliga toner

Christer har gjort många julskivor och uppträder i julsamanhang både på tv och konserter. Han har turnerat med julkonserten White Christmas tillsammans med Lotta Engberg och Gunhild Carling och Sveriges största julturné I juletid som levererar klassiska julsånger fyllda med nostalgi i många av landets kyrkor.

Bilar och motorer

Christer har fler intressen än musiken. Sedan han var liten har han delat sin pappas stora förtjusning för bilar och motorer. Christers pappa arbetade som taxichaufför och det var när Christer fick ta del av frihetskänslan i att kunna bestämma själv och åka iväg vart som helst, när man vill, som fascinerade Christer och bilmärket Mercedes ligger Christer varmt om hjärtat.

Framtidens melodi

Idag har Christer hunnit fira 40 år som artist med stor jubileumsshow (2008) på Tyrol i Stockholm och har passerad pensionsåldern. Han har tjänat tillräckligt med pengar för att aldrig arbeta mer, men för Christer är musiken en passion och han är aktuell med sin självbiografi Får jag lov att berätta?: Kramgoa minnen från Christers garage. I boken berättar Christer för första gången öppet om sitt tidigare alkoholmissbruk.

Tillsamammans med sin fru Birgitta bor Christer idag på Hammarö, untanför Karlstad, vid Vänerns strand i ett arkitektritat hus omgivet att skog och strand med egen brygga på tomten.

Nya Vikingarna

Christer är inte längre med i Vikingarna som officiellt upplöstes 2004. Nu har bandet återuppstått som Nya Vikingarna med tre av originalmusikanterna; Johan Norgren, Kenth Andersson, Erik Lihm och Kenneth Wahlberg som ny vokalist och Nya Vikingarna är aktuella med albumet Kramgoa låtar 30.

Några av Christers Sjögrens verk:

 • 1989 - Andliga sånger (kristna visor)
 • 1993 - Andliga sånger 2 (kristna visor)
 • 1994 - När ljusen ska tändas därhemma (julalbum)
 • 1996 - Varför är solen så röd
 • 2000 - Ett julkort från förr (julalbum)
 • 2003 - För kärlekens skull (visor)
 • 2005 - Love Me Tender (tolkningar av Elvis Presleys låtar)
 • 2006 - King Creole (tolkningar av Elvis Presleys låtar)
 • 2007 - Älskade andliga sånger (kristna visor)
 • 2008 - 40 år med Christer Sjögren (samlingsalbum)
 • 2008 - Mitt sköna sextiotal (covers på populärmusik från 1960-talet)
 • 2009 - Schlagerminnen
 • 2010 - En stjärna lyser i natt (julalbum)
 • 2011 - Kramgoa låtar 2011
 • 2012 - Lotta & Christer (med Lotta Engberg)
 • 2014 - Christer Sjögren sjunger Sinatra

Fotograf: Peter Knutson

Nej