Johan och Björn . Foto Dprod - Niclas Nilsson

Björn & Johan – Det sockersöta radarparet

Med en välgräddad semla och en positiv syn på livet kommer man långt. Det är i alla fall Björn Ling och Johans Östlings filosofi. Möt de värmländska pajsarna som går hand i hand genom livet och just nu är aktuella med föreställningen Värmländsk Voodoo.

Musikanter, ordekvilibrister, komiker, skådespelare, programledare och poddare. Mångsysslarduon Björn Ling och Johan Östling har många strängar på sin lyra, men enligt dem själva kan allt samlas under den inte så Linkedin-kompatibla titeln ”underhållare”. 

Björn och Johan ses ibland var för sig, som i TV-serierna Alla för en och Hela Sverige bakar, men allt som oftast ser vi dem tillsammans. Och trots att det snart gått 20 år blir de fortfarande igenkända som Pölsa och Micke Tretton från Ulf Malmros-succén Smala Sussie. De har turnerat Sverige runt med flera föreställningar och är nu aktuella med Värmländsk Voodoo – en glad kärleksförklaring till livets oberäkneliga krumbukter och aviga situationer. Men trots namnet används nästan inga nålar alls.  

– Man kan säga att föreställningen handlar om hur man kan få människor glada och må bra utan att de märker det själva. Från början var vårt arbetsnamn ”dä årner säj”, ett klassiskt uttryck i Värmland. För saker har en tendens att faktiskt ordna sig om man tänker så, säger Björn.

Till skillnad från tidigare föreställningar har en Värmländsk Voodoo en starkare röd tråd, men publiken kan vara lugn – det är samma goa killar som bjuder på ett potpurri av musik, humor och sketcher. 

– Värmländsk Voodoo börjar vackert i den värmländska urskogen med fågelkvitter och porlande bäckar. Sedan går det åt helvete som planerat. Det är en må bra-föreställning med mycket igenkänning och skratt. När vi skrev den visade det sig att vi landade i oss själva mycket mer än vi gjort tidigare. Vi highfivar varandra som när vi var sexton fast nu får vi ryggskott av det. Man kan säga att det är ett slags tidsdokument över oss två just nu, säger Johan. 

För det finns inget tvivel om att Björn och Johan är som ler och långhalm. De avslutar varandras meningar, skrattar åt varandras skämt och delar livets upp- och nedgångar. Kompisarna träffades under gymnasiet, startade sitt första band och resten är historia. 

– Johan är som halva jag. Vi är som en enhet och jag ser honom som en tvillingbror. Jag tror vi båda är överens om att vi tycker det är roligare att vara tillsammans än var för sig, säger Björn. 

Text: Mimmi Bladini, 2020

Om Bjorn och Johan

Namn: Björn Ling
Född: 1974
Bor i: Karlstad med fru och fyra barn
Dold talang: ”Jag är overkligt bra på att joddla”

Namn: Johan Östling
Född: 1973
Bor i: Karlstad med fru, fyra barn och två chihuahuor
Dold talang: ”Jag är snabb på 400 meter"

Johan & Björns favorituttryck

  1. Knôvvlit (krångligt) – ”U va knôvvlit dä va å skal jolappeln” (Oj, vad krångligt det var att skala potatisen)
  2. Tôla (prata) – ”Den där Björn kan att tôla han” (Den där Björn kan allt prata han)
  3. Liggnas (liggandes) – ”Dä vanså glinnt att ja drog mä i å ble liggnas” (Det var så halt att jag ramlade omkull och blev liggande)
  4. Tôligt (tråkigt) – ”Va tôligt att du inte fann ölöppnörön” (Vad tråkigt att du inte hittade kapsylöppnaren)
  5. Jämt (bara) – ”Ja ska jämt gå ut e stunn” (Jag ska bara gå ut en stund)
Johan och Björn . Foto Pär Bäckstrand
Photo credit: Johan och Björn . Foto Pär Bäckstrand
Johan och Björn . Foto Pär Bäckstrand
Johan och Björn . Foto Rasmus Skytt Bergström
Photo credit: Johan och Björn . Foto Rasmus Skytt Bergström
Johan och Björn . Foto Rasmus Skytt Bergström
Nej