Hennikehammars Herrgård

Avkopplande herrgårdsliv och god mat

Lämna vardagsbestyren och stressen hemma och låt dig omfamnas av de värmländska herrgårdarnas rogivande miljöer. En härlig upplevelse för såväl smak-lökar som för kropp och själ.

Överallt i Värmland tornar de upp sig, de pampiga herrgårdarna. De ofta byggnadsminnesförklarade egendomarna ligger naturskönt belägna i fridfulla och förtrollande omgivningar.

Herrgårdstraditionen är stark i landskapet och ett besök här är i mångt och mycket en historisk resa till adelsätternas och brukspatronernas tid. Många av herrgårdarna har även inhyst kända svenska personligheter, däribland Alfred Nobels Björkborn i Karlskoga, Selma Lagerlöfs Mårbacka i Östra Ämtervik, Gustaf Frödings Alster i Karlstad och Erik Gustaf Geijers födelsehem i Ransäter.

Inte sällan inramas de vackra byggnaderna av prunkande trädgårdar, vackra fruktträd och pampiga alléer, vilket bidrar till att besöket blir till ett välkommet och avslappnande balsam för stressade stadssjälar. Det är svårt att tänka sig en mer idyllisk plats för en bröllopsfest, ett julbord eller en romantisk weekend tillsammans med den man tycker om.

Vissa av herrgårdarna fungerar som museum medan andra satsar fullt ut på en kombination av boende, spaavdelning, konferensmöjligheter och matupplevelser i toppklass. De är dessutom den perfekta utgångspunkten för upptäcktsfärder och aktiviteter i omgivningen. Hitta din favorit här på visitvarmland.se!

Text: Pål Johansson Foto: Marcela Elofsson

Hennickehammars Herrgård

Ett par kilometer utanför Filipstad i den sjönära och förtrollande naturen ligger Hennickehammars Herrgård. Förutom trivsamt boende bjuds du även på genuin herrgårdsupplevelse samt ett kök av mycket hög klass.

Krokstad Herrgård

Här blir värmländska råvaror till en smakupplevelse som intas i herrgården på Korkstad med anor från 1200-talet. Här kan du även boka "Cookalong" - där du tillsammans med herrgårdens kockar förbereder och tillagar kvällens middag. Här sover du i de klassiskt inredda rummen i nymanglade lakan. 

Dömle Herrgård Spa & Resort

Vid Dömle Herrgård Spa & Resort strax utanför Deje kan du njuta av en strålande herrgårdsmiljö i fina moderna hotellrum med utsikt över Smårissjön, skog och en 18-håls golfbana inpå knuten. Dömles köksmästare bjuder på spännande menyer och konmponerar moderna rätter på klassiska grunder och Dömles unika vinkällare är väl värd ett besök. Relaxavdelningen Spagården som invigdes december 2018 erbjuder rogivande atmosfär för kropp och själ.

Saxå Bruk

Mellan Filipstad och Grythyttan, ligger Saxå Bruk beläget vid sjön Saxen, känt för sina kulinariska och kulturhistoriska måltidsupplevelser. Bo i rum med en touch av empire och njut av en middag som blir en tidsresa för alla sinnen.

Ulvsby Herrgård

Hemtrevligt, lugnt och lantlig men nära till ett stort utbud av kultur och natur är en passande beskrivning för Ulvsby Herrgård. Här står måltiden i fokus och det lagas erkänt god mat av noggrant utvalda lokala råvaror. Kaffe intas i Café Rant Blå en trappa upp från hotellets restaurang. Ett avkopplande bad i något av de lyxiga kopparkaren i Drottning Kristinas Badstuga förgyller din upplevelse innan du kryper in in något av de nybyggda hotellrummen där varje rum har en särskild plats i historien.

Nej