Hennikehammars Herrgård

Avkopplande herrgårdsliv och god mat

Lämna vardagsbestyren och stressen hemma och låt dig omfamnas av de värmländska herrgårdarnas rogivande miljöer. En härlig upplevelse för såväl smak-lökar som för kropp och själ. Vackra Hennickehammars herrgård i Filipstad lämpar sig både till festligheter, konferens och en mysig weekend.

Överallt i Värmland tornar de upp sig, de pampiga herrgårdarna. De ofta byggnadsminnesförklarade egendomarna ligger naturskönt belägna i fridfulla och förtrollande omgivningar.

Herrgårdstraditionen är stark i landskapet och ett besök här är i mångt och mycket en historisk resa till adelsätternas och brukspatronernas tid. Många av herrgårdarna har även inhyst kända svenska personligheter, däribland Alfred Nobels Björkborn i Karlskoga, Selma Lagerlöfs Mårbacka i Östra Ämtervik, Gustaf Frödings Alster i Karlstad och Erik Gustaf Geijers födelsehem i Ransäter.

Inte sällan inramas de vackra byggnaderna av prunkande trädgårdar, vackra fruktträd och pampiga alléer, vilket bidrar till att besöket blir till ett välkommet och avslappnande balsam för stressade stadssjälar. Det är svårt att tänka sig en mer idyllisk plats för en bröllopsfest, ett julbord eller en romantisk weekend tillsammans med den man tycker om.

Vissa av herrgårdarna fungerar som museum medan andra satsar fullt ut på en kombination av boende, spaavdelning, konferensmöjligheter och matupplevelser i toppklass. De är dessutom den perfekta utgångspunkten för upptäcktsfärder och aktiviteter i omgivningen. Hitta din favorit här på visitvarmland.se.

Text: Pål Johansson Foto: Marcela Elofsson

Bäst enligt White Guide 2019

Nej