Gunilla Wall, tårtkonstnär på Sockerslottet i Kristinehamn

Ätbar konst i tårtform mättar både öga och mage

Gunilla Wall är tårtkonstnären som får ställa upp på selfies och skriva autografer i hemstaden Kristinehamn. Sådana kändisprivilegier kommer med att ha vunnit tv-programmet ”Det stora tårtslaget”. Men allt började egentligen med ett enkelt målarstaffli…

Kristinehamns sagolika Sockerslottet kandiderar till titeln Värmlands vackraste byggnad. Med vita detaljer, som nästan verkar spritsade på plats, påminner det lite om en gigantisk tårta. En vacker och unik skapelse. Det är i Sockerslottet som Gunilla Wall huserar och skapar sin konst. För det är just konstnär hon ser sig som.

- Även om jag älskar att baka, så ser jag det lite som ett nödvändigt ont för att få börja dekorera, berättar hon.

Det där målarstaffliet fick Gunilla av pappan redan vid sju års ålder. Båda föräldrarna hade stråk av konstnärlighet i blodet. Så det föll sig naturligt att uppmuntra henne och tillåta kreativa krafter att få sina utlopp.

Gunillas verksamhet som tårtkonstnär har funnits i över tio år. Hon har startat kurser om tårtdekoration, gett ut två dvd:er och jobbat tålmodigt. Men det var med segern i 2016 års ”Det stora tårtslaget” som bitarna föll på plats.

- Att vinna var verkligen jättekul, den känslan går inte riktigt att beskriva. Särskilt eftersom det var första säsongen och flera av oss deltagare handplockats till tävlingen. Det var efter den segern som vi öppnade vårt kafé i Sockerslottet. Och kaféet blev en perfekt plats för besökare att träffa mig i verkligheten, säger Gunilla.

Själv gillar hon det förgängliga i att skapa ätbar konst, där ingenting annat än bilder och foton sparas för eftervärlden.

- Det är hela grejen, att ingenting finns kvar av det jag skapat, då allt äts upp. Jag har alltid målat mycket, och de sakerna finns ju kvar. Men tårtorna kan jag inte spara, vilket faktiskt är jätteskönt, skrattar Gunilla.

De senaste åren har den observante säkert noterat att värmlänningar utmärkt sig i tv-världens bakprogram. I allt från ”Hela Sverige bakar” till ”Kändissverige bakar” återfinns såväl finalister som vinnare från Värmland. Gunilla Wall är som sagt en av segrarna, Men vad är det då som gör Värmland så framgångsrikt inom bakning? Finns det något särskilt i landskapets sädesslag?

- Det är nog svårt att säga. Mer än att jag märker att det finns många specialbagerier här i Värmland. Det är lätt att få information och hitta kunniga människor, säger Gunilla.

Har du några småtips att bjuda på, för hemmabakare som vill ge födelsedagstårtan det där ”lilla extra”?

-Fokusera på en teknik eller typ av dekoration först. Till exempel en marsipanros eller en rosett. Öva på den och gör den riktigt bra. En sådan liten grej kan lyfta en annars ganska enkel tårta. Gå till en specialbutik, för där hittar

man specialverktyg som gör det lätt att lyckas. Och satsa på bra verktyg och material, som till exempel marsipan och livsmedelsfärger som är av en helt annan kvalité hos en specialbutik. Idag är det mycket enklare att hitta sådana butiker än när jag började. Sådana saker gör jätteskillnad. 

Även om jag älskar att baka, så ser jag det lite som ett nödvändigt ont för att få börja dekorera. Tårtorna kan jag inte spara, vilket faktiskt är jätteskönt.

Värmländskt skrädmjöl

Skrädmjöl görs på rostade havrekärnor och har en lång historia inom den värmländska matlagningskulturen. Den har sitt ursprung i 1600-talet, då finska immigranter tog med sig traditionen till Värmland. Genom att rosta havren, skala den och sedan mala höll den sig längre. Specialiteter som nävgröt och skrädmjölsdrömmar är historiska exempel, men idag används skrädmjöl i både surdegar och pizzabottnar.

Sockerslottet i Kristinhamn

Sockerslottet på Norra Staketgatan är från början en kyrka men har efter omfattande renoveringar förvandlats till ett paradis för alla som älskar sötsaker. Här finns café och chokladtillverkning, liksom en butik som säljer såväl chokladpraliner som bakverktyg. Dessutom finns hotell och företagsevent. Läs mer på www.sockerslottet.com.

Text: Niklas Simonsson

Jordgubbsdekor på Gunilla Walls bakverk
Photo credit: Jordgubbsdekor på Gunilla Walls bakverk
Jordgubbsdekor på Gunilla Walls bakverk
Sockerslottet i Kristinehamn med café. bakverkstad, butik och hotell
Photo credit: Sockerslottet i Kristinehamn med café. bakverkstad, butik och hotell
Sockerslottet i Kristinehamn med café. bakverkstad, butik och hotell
Nej