Artscape 2017 Värmland. Foto Sebelos/Artscape

Artscape 2017 Värmland - White Moose Project

Under fyra veckor sommaren 2017 skapade 25 konstnärer från världens alla hörn tillsammans med svenska och lokala värmländska kollegor storskaliga muralmålningar och gatukonst runt om i Värmland i Artscape 2017 Värmland - White Moose Project.

Unders sommaren 2017, mellan den 24 juli och 18 augusti, samlades konstnärer från hela världen och tillsammans skapade de gigantiska gatukonstverk i 10 värmländska kommuner. Gatukonstfestivalen Artscape 2017 Värmland är Skandinaviens hittills största projekt inom urbankonst någonsin – sett till antalet deltagare, åskådare och geografiska storlek och projektet är världsunikt då det involverar en hel region, med totalt tio kommuner som deltar. Projekt på elitnivå inom gatukonst och urban samtidskonst arrangeras nästan uteslutande i stora städer, vilket gör valet av Värmland extra intressant.

Offentlig konst för alla

Artscape är en ideell organisation som syftar till att inspirera människor och främja offentlig konst för alla. Projektet bidrar till att offentliggöra konst så att den inte begränsas till gallerier och museer och projektet utmanar reklamens dominans i den moderna stadsbilden.

Konstnärer från hela världen

Sammanlagt var det 29 konstnärer från hela världen som deltog, bland annat från Japan, Sydafrika, Colombia, Kanada och Sverige. Under fyra veckor blev det 32 permanenta konstverk varav 25 var större väggmålningar. Det unika med Artscape i Värmland var att det involverade en hel region, sammanlagt 10 kommuner. Tidigare har Artscape varit i storstäder som Malmö och Göteborg. Målet med konsten var att kunna skapa konst som är tillgängligt för alla och att inspirera människor. För att Artscape skulle kunna utföras i Värmland gav kommunerna, Region Värmland, PostKodLotteriets kulturstiftelse och Nordsjö färg ekonomiskt stöd.

Konstprojekt i 10 värmländska kommuner

De 10 kommunerna Artscape som deltog var Karlstad, Forshaga, Grums, Torsby, Filipstad, Arvika, Säffle, Sunne, Munkfors och Årjäng. I samband med Artscape 2017 Värmland anordnades även workshops där alla var inbjudna men även erfarna konstnärer var på plats. Under workshopen fick deltagarna prova på, vara kreativa och färgsätta stadsbilden. Tillsammans skapade de permanenta konstverk.

Smugs stångande älgar och BKFoxxs tama vargar

På en vägg på 150 kvadratmeter i stadsdelen Haga i Karlstad målade den australiske konstnären ”Smug” två älgar. Forshaga fick två väggmålningar, en på sporthallen och en på ena gaveln vid ÅVC i Kvarntorp. Det var även en workshop i Forsgaga, där de som ville fick prova på att måla med graffitti på cementväggen vid Lärcenter mellan skateparken och multisportarenan. Det var den kvinnliga konstnären BKFoxx från USA som målade två vargar som äter från en kvinnas händer. Det är väldigt passande med vargar då Värmlands landskapsdjur är just varg.

The Griffin i 3D

Arvika blev två väggar målade på Hantverkargatan. Konstnären ”Wild Drawing” från Indonesiens väggmålning representerar en örn i överkroppen med en underdel likt ett lejon med fyra ben. Motivet heter The Griffin och har ett inslag av 3D-illustation, vilket gör att motivet får ett helt annat lyft och ger liv. Daniel Wakeham och Tor Hedendahl grundade Artscape och har lagt ner tid att ha rätt konstnär på rätt ort och att hitta rätt väggar för konstnärerna.

Artscapes konstverk lever vidare

Artscape engagerade människor genom att titta på under tiden konstnärerna lät konstverken växa fram. Nu när målningarna är klara livar de upp och ger färg åt väggarna och stämning till stadsbilden. Under oktober månad gick det tre guidade bussturer för att se de nya konstverken i Karlstad. Konsten är permanent men det är fastighetsägarna som bestämmer hur länge målningarna ska vara kvar. Först söks ett tillfälligt bygglov och sedan söks ett permanent bygglov.

Läs mer om Artscape 2017 Värmland - White Moose Project och vart du kan hitta konstverken.

Nej