Slussen vid Lennartsfors med kanoter

Årjäng

Ge oss en chans att visa dig vad Årjängs kommun har att erbjuda – du kommer inte att ångra dig. Med våra 1000 sjöar, 300 km vandringsleder i en natur rik på vilda djur, upplever du vildmarken.

1000 sjöar, en kanal och Årjängs marknad

Årjängs kommun med cirka 10 000 invånare ligger i det natursköna och sjörika sydvästra Värmland. Dalslands kanal går som en blå ådra genom hela kommunen och ända ut i Vänern. Kommunen ligger centralt placerad utefter E18, mitt emellan Karlstad och Oslo. Vårt läge gör att vi har nära till den internationella flygplatsen Gardermoen utanför Oslo och till flygplatsen i Karlstad. Den store högtiden på året är definitivt Årjängs marknad med 50 000-100 000 besökare. Den tredje helgen i september varje år ställs marknaden upp. Hit kommer både företag från utifrån Årjäng och lokala företag och föreningar. För barnen finns ett populärt tivoli. I anslutning till marknaden är det också trav på Nordmarkens travbana, där finns också det unika travmuseet. Marknaden har anor från 1600-talet.

Aktiviteter och shopping i Årjäng

Här erbjuder vi dig ett stort utbud av naturnära aktiviteter, så som att paddla kanot i Dalsland Nordmarken sjösystem, som är ett av Europas bästa vattensportområden. Du kan vandra i Glaskogen Naturreservat som totalt har 30 mil vandringsleder. För den cykelintresserade finns ett stort utbud av slingrande grusvägar som tar dig längs sjöar, genom skogar och i öppet kulturlandskap. Sportfisket i våra sjöar och tjärn är av världsklass och lockar besökare från när och fjärran. Abborre och gädda (riktigt stor) är våra vanligaste arter, men tillgången på ädelfisk är också god.

I Årjängs centrum ståtar Årjängstrollet med sin 8-meters höjd och 3,5 meter i skonummer! Vi kan också stoltsera med fantastiska muralmålningar från gatukonstfestivalen Artscape, som pryder två av våra husväggar. Här kan du också gå en tre kilometer lång skulpturpromenad. Den börjar i centrum och slutar vid anrika Kyrkeruds Folkhögskola. På Kyrkerud hålls även populära sommarkurser inom allt från att skriva noveller, fotografering, skulptur, akvarellmålning och rakubränning. 

Är du golfintresserad? Gå en golfrunda på Årjängs golfbana. Den ligger vackert vid Svensbysjön i Sillerud.

Årjäng har Sveriges vackraste travbana och här körs 18 tävlingar varje år och i mitten av juli går Hästkrafthelgen av stapeln.  Det är en riktig folkfest med hästkrafter på hjul i form av rallysprint i centrala Årjäng och utställning av vackra veteranbilar. Helgen innehåller givetvis också hästkrafter på hovar. På V75-dagen samlas 12 000 traventusiaster för att heja fram sina favoriter. Är du intresserad av travhästens historia, passa på att besöka Nordiska Travmuseet som är travbanans närmaste granne.

En shoppingrunda brukar vara populär hos de flesta och vi har skickliga konsthantverkare, mysiga butiker och shoppingcenter i vår kommun.

Söker du efter lite mer spänning kan vi rekommendera ett besök i Långelanda tingshus - Sveriges äldst bevarade tingshus. År 1865 stod giftprästen Anders Lindbäck inför rätta här efter att ha försökt förgifta sina församlingsmedlemmar genom att blanda arsenik i nattvardsvinet. 

Restauranger och mat

Är du sugen på något ätbart? Vid slussområdet i centrala Töcksfors ligger restaurang Waterside som i flera år rekommenderats av White Guide. Hemma hos Thorill i hennes pyttelilla restaurang i Holmedal står det lokalproducerade högst på menyn. En annan upplevelse kan vara whiskyprovning hos Nordmarkens Destilleri i Holmedal. 

Stenstatyn i Blomskog, Borgåsgubben, ska enligt folksägen ha byggts upp på 1600-talet för att efterlika en levande vaktpost och därmed skrämma fiender. På höjden där statyn står får du en imponerande utsikt över sjön västra Silen.

Lennartsfors slusstrappa är en av de mest imponerande i Dalslands kanal. Slussarna är insprängda i berget och följs av en bergskanal med höga kanter. Trappan består av tre slussar med en total nivåskillnad på 7,5 meter. Här upplever du både kulturmiljö och historiens vingslag och för att blanda in lite kuriosa är vår skidkung Thomas Wassberg född i Lennartsfors!

Hotell och Camping

Efter en lång dag med många aktiviteter kan det kännas skönt att krypa ner under täcket. Varför inte checka in på Turistgården i Töcksfors, på Best Western Hotel i centrala Årjäng eller kanske rent utav i tågvagnens 1:a klass på Silleruds station? Vi har många campingplatser som alla ligger intill vatten. Juvelen i kronan är Värmlands enda 5-stjärniga camping, Årjäng Camping och Stugor, Sommarvik, som ligger strax söder om Årjängs centrum.  

I Årjängs kommun har vi något för alla!

Sjönära stugor vid Sommarviks camping.
Photo credit: Sjönära stugor vid Sommarviks camping.
Sjönära stugor vid Sommarviks camping.
Artscape. Smugs konstverk på en fasad i Årjäng.
Photo credit: Artscape. Smugs konstverk på en fasad i Årjäng.
Artscape. Smugs konstverk på en fasad i Årjäng.
Årjängstrollet
Photo credit: Årjängstrollet
Årjängstrollet
Stora sprinterloppet V75 vid Årjängstravet.
Photo credit: Stora sprinterloppet V75 vid Årjängstravet.
Stora sprinterloppet V75 vid Årjängstravet.
Nej