Anders Olsson, simmare

Anders ”Järnmannen” Olsson

För världsmästaren Anders ”Järnmannen” Olsson finns inga hinder utan bara möjligheter.

Efter att ha råkat ut för olyckliga omständigheter i vården är Anders Olsson förlamad från midjan och nedåt. Detta ledde till några tuffa år för Anders där han var sängbunden och nära att mista hoppet och framtidstron. Lyckligtvis utmanades han av en kamrat och det gav honom verkligen en knuff framåt i rätt riktning.

”Hagfors simhall blev min räddning”

Idag jobbar Hagforsbördige Anders Olsson för att inspirera andra att tro på sig själv och att inge dem hoppet om att allt är möjligt. Skillnaden, den gör man själv, menar han. Kanske är det uppväxten i Hagfors som präglat hans framåtanda och kämparglöd. Anders har skördat stora framgångar inte bara som idrottsman utan även som människa genom sitt enträgna arbete att förbättra sig själv och att nå sina mål. Anders specialitet är långloppsimning och han kom under år 2008 i mål som nionde man bland 3000 icke- handikappade i Vansbrosimningen. Hans många meriter ger honom verkligen skäl till hans smeknamn, Järnmannen från Hagfors.

Trots att han är femfaldig guldmedaljör i Paralympics och världsmästare i simning har Anders Olssons livshöjdpunkt utspelat sig hemma i Hagfors.

"Inget slår när jag simmade hela Klarälven"

Värmland lider ingen brist på idrottsstoltheter, men hagforsingen Anders Olssons meriter är något utöver det vanliga. Han har tagit fem Paralympics-guld, blivit världsmästare i simning, genomfört Vasaloppet på kälke och kommit på nionde plats i Vansbrosimningen. Han är övertygad om att uppväxten och atmosfären i Hagfors spelat stor roll för framgången.

– Att folk känner varandra är ju en grej som kan vara jobbig ibland, men jag tycker att det varit en stor hjälp. För på vilket annat ställe i Sverige kan du få en egen nyckel till simhallen för att kunna bedriva elitverksamhet och träna när det är stängt? Det är bara på en så här liten ort detta kan fungera och jag tror inte att jag hade fått det någon annanstans. Det har ju varit min räddning, berättar Anders.

Hela Anders uppväxt präglades av en inkluderande kultur där vem som helst kunde och fick testa vad som helst.

– Det var mycket idrottande under hela min uppväxt. Jag har aldrig haft några svårigheter att få vara med i någon klubb, vilket jag hört att det kan vara i storstäder. Man har fått chansen att få prova på många saker och det har varit jättepositivt.

När Anders 2013 ville arrangera Camp Järnmannen, ett idrottsläger för ungdomar med funktionsnedsättning, bestämde han sig för en utmaning. Om han fick ihop de 500 000 kronor som krävdes för att genomföra lägret skulle han simma hela Klarälven, en sträcka på imponerande 28 mil. När sponsorerna och allmänheten dragit in den halva miljonen stod det klart – Anders var tvungen att fullfölja löftet.

– Jag valde Klarälven eftersom det var där jag lärde mig simma och för att jag skulle få simma förbi alla ställen där jag växte upp. Det var en riktigt, riktigt häftig upplevelse som jag är glad att jag gjorde! Vi var över 100 personer som jobbade frivilligt med det, något som säkert är svårt att genomföra i många andra städer.

Trots att Anders varit Hagfors trogen under hela sitt liv och inte bott någon annanstans är han säker på att Hagfors är hans plats i världen.

– Jag har alltid velat bo här. Det enda problemet nu när jag sitter i stol är vintern och snön. Jag har ju ganska mycket problem med kyla, men det är också det enda hindret jag känt av. Men jag skulle inte vilja flytta någon annanstans för det, däremot kanske ha en lägenhet på ett annat ställe under de kalla månaderna när kylan blir för svår.

Om du måste välja ett favoritögonblick i ditt liv som utspelar sig i Värmland, vilket skulle det vara?

– Det finns faktiskt inget som slår när jag simmade Klarälven. Då fick jag verkligen se vilket engagemang folk i Hagfors och resten av Värmland visade och hur mycket de brydde sig. Hela vägen från norska gränsen ner till målgången i Karlstad var det nästan 20 000 personer som hejade på och pushade mig. Det är ju mer än vad Färjestad hade när de vann SM-guld!

Anders bästa Värmlandstips:

Att cykla Klarälvsbanan är en sak du ska prova när du kommer hit. Det är riktigt vackert, helt tyst och man bara susar fram. Starta i Karlstad och åk upp hit eller tvärtom. Längs vägen passerar du många små fina ställen, fantastisk natur och vilda djur om du har lite tur.

Klarälvsbanan är en 90 km asfalterad och bilfri gammal banvall som sträcker sig från Karlstad till Hagfors. Banan knyts i söder ihop med cykelleden till Mörudden på Hammarö och i norr med Klarälvsleden till Sysslebäck. Tillsammans bildar de en 220 km lång cykel- och vandringsled från Vänern till vildmarken. Läs mer på klaralvsbanan.se.

Text: Fridah Jönsson

Nej