Klarälvsbanan. Foto Linn Malmén

Allt för en aktiv semester

Värmland är fyllt av spännande aktiviteter och äventyr. Spela tourgolf intill Vänerns strand, cykla mellan Norge och Sverige eller varför inte hoppa på en dressin och uppleva det varierande landskapet. Här finns något för alla.

Värmland är landskapet som bjuder på fantastik natur, ett rikt kulturliv och mängder av evenemang året runt. Som det idrottslän det är finns det goda möjligheter till en aktiv semester, inte minst på golfbanan. Totalt bjuder Värmland på 16 välskötta golfbanor, med varierande svårighetsgrad, utformning och natur. Flera av dem har även ett sjönära läge, vilket gör rundan till en fröjd även för ögat.

Att golfintresset är stort märks inte minst på den årliga amatörtävlingen Femdagarsgolfen som arrangerats sedan 1996 och numer är en av årets höjdpunkter för golfälskaren. Arrangemanget kan enklast beskrivas som en tourtävling för motionärer som spelas på sex olika värmländska banor, där resultatet läggs ihop efter fyra dagars spel. Under dag fem går startskottet för jaktstarten för att kora den slutliga mästaren. Tävlingen avgörs i början av juli på golfklubbarna i Sunne, Hammarö, Kil, Bryngfjorden, Arvika och Karlstad.

Men Värmland bjuder på många andra höjdpunkter vid sidan av golfen. Både idrottsliga utmaningar och härliga naturupplevelser. Klarälvsbanan är en unik led på hela 220 km som slingrar sig genom Värmland, från Hammarö och Vänern i söder till bergen och skogarna i norr. Leden är en gammal nedlagd banvall som lämpar sig för såväl cykling och inline-åkning som vandring.

Söker ni mer fartfyllda vattenaktiviteter för hela familjen är det upp till Kolsnäs utanför Sunne ni ska bege er. Med en vacker utsikt över Fryken ligger här Sunne Camping och Sommarland. Här finns attraktionerna för såväl den våghalsige som de lite försiktigare familjemedlemmarna, med långa härliga vattenrutschbanor, hinderbana, pooler och ett magkittlande Fritt Fall.

Att naturen i Värmland har en stor dragningskraft är vida känt. Här finns allt från skärgårdsmiljö och fältlandskap till djupa skogar och fjällterräng. Apropå det sistnämnda är området runt Valfjället i Åmotfors ett riktigt Mecka för den våghalsige. Här finns möjlighet att utmana dig själv i downhill, en sport vars popularitet stigit som en raket de senaste åren och som ständigt fångar nya utövare. Ta med mountainbiken upp på södra Sveriges högsta berg och susa ner för backarna med vinden i håret – en ren adrenalinkick som mättar den äventyrslystne.

Föredrar du lite mindre fartfyllda äventyr och befinner dig i trakterna kring Degerfors finns möjligheten att testa dressin. På den gamla bruksjärnvägen som går genom landskapet har man i dag anlagt ett trevligt utflyktsalternativ. Borta är ånglok, stinsar och ångvisslor. Istället kan du hoppa upp på dressinen, trampa iväg längs den gamla järnvägen och njuta av den vackra naturen och kanske stanna för ett picknickstopp. Längst den 65 km långa turen finns enklare övernattningsmöjligheter och flera små smultronställen med badmöjligheter. Du väljer själv hur länge du vill att ditt dressinäventyr ska fortlöpa genom de vackra värmlandsskogarna.

Befinner du dig i de nordligaste delarna av landskapet är Sporthotellet i Torsby en bra utgångspunkt för en aktiv semester. Här bor du i direkt anslutning till skidtunneln, men även ett 18 mil långt ledsystem för MTB och löpning, skjutbanor, frisbeegolfpark och gym både ute och inne.

Fartfyllda tävlingar

Rally Sweden

Sveriges största motorfest och WRC:s enda vinterrally som avgörs i Värmlandsskogarna i februari varje år. En upplevelse som görs sig bäst live, inte minst den pampiga invigningen på Färjestads Travbana.

Karlstad stadslopp

En svettig folkfest som klassas som ett av landets snabbaste motionslopp. Årets upplaga går av stapeln i mitten av juni.

Karlstad Grand Prix

Ett välbesökt friidrottsarrangemang som samlar både svenska och utländska atleter i toppklass till Tingvalla IP i Karlstad. Arrangör är IF Göta och evenemanget går av stapeln under juli.

K3 triathlon

Här kan du göra upp i göra upp i sprint, olympisk och medeldistans i Karlstads egna triathlontävling.

Klarälvsloppet

Ett långlopp i september på Klarälvsbanans bilfria asfalterade bana där du kan cykla, åka rullskidor eller springa i olika distanser Klarälvsloppet.

Travfester

Färjestads Travbana i Karlstad bjuder på flera godbitar för travfantasten. Förutom V75-lopp toppas året med Prins Carl Philips Jubileumspokal på långfredagen och Unionstravet.

Nej