Torsby Skidtunnel & Sportcenter erbjuder både skidtunnel och spår utomhus

Åk skidor i Värmland

Med många möjligheter till skidåkning är snösäkra Värmland ett perfekt resmål för en skidsemester. Här kan du utmana dig själv i svarta backar och i snöparker eller träna i plattare, längre backar. Öka pulsen med längdskidåkning, eller glid stadigt genom spåren i en vacker vinterskog. Värmland erbjuder flera kilometer längdåkningsspår för både nybörjare och elitåkare. Skidskolor, anläggningar och boende är i världsklass och på många ställen kan du få vinterupplevelser som en bonus, t.ex. hundspann och snöskoter.

Branäs – ett paradis för barnfamiljer

Branäs är en välplanerad skidanläggning som ger skidåkare bästa möjliga vistelse. Det alpina skidområdet är stort, och de 21 liftarna tar dig upp till 30 backar av olika svårighetsgrad, där du kan välja vilken nedfart som passar dig bäst. Branäs erbjuder något för hela familjen, här finns en nöjespark med hopp och räls och en stor krockkudde för dig som vill hoppa högt och landa mjukt.

Välj mellan en stuga, lägenhet eller hotell direkt vid backarna och låt dig slutligen frestas av det fina urvalet av restauranger i bergen och nere i dalen.

Hovfjället med den vackra naturen

Hovfjället är ett av Sveriges sydligaste berg och är en mycket nybörjarvänlig skidanläggning med gott om plats för stora svängar. De 14 backarna är uppdelade i sju gröna, fem röda och tre svarta backar, så det finns gott om utmaningar för de erfarna skidåkarna sida vid sida med nybörjare. Hovfjället är ett naturreservat och är värt ett besök även utan skidor eller snowboard för att utforska den vackra naturen. Till exempel på en skoter genom den vita snövärlden. I själva området kan du välja ski-in / ski-out på antingen en stuga, vandrarhem eller camping, och det finns också flera bra alternativ för boende i området runt berget.

Längdskidåkning i världsklass på Långberget

I norra delen av Värmland lockar Långberget med sina formidabla 63 km välvårdade längdåkningsspår, varav 8 km är lätta. Långberget är vida känt för längdskidåkning i världsklass och används ofta som en träningsplats för motionärer och elitidrottare som förbereder sig för tuffa utmaningar som Vasaloppet. Om du är nybörjare ska du dock inte vara orolig, det finns gott om spår i lätt terräng som är perfekta för en mysig resa med familjen. Och som både nybörjare och van utövare finns möjlighet att lära sig skidåkning av de mycket kompetenta instruktörerna. På Långberget finns stugor, camping, vandrarhem och hotell - alla med en fantastisk utsikt.

Ski Sunne - här finns något för alla

Ett av Värmlands sydligaste skidområden är Ski Sunne och här finns passande utmaningar för de flesta. Backar i alla färger, varav den längsta är 1800 meter. Om du vill lära dig att åka skidor eller om du vill ge skidglädjen vidare till dina barn är Ski Sunne en riktigt trevlig plats att börja på. Här finns skidskola för både skidåkare och snowboardåkare. Ski Sunne har en toppmodern konstsnöanläggning som säkrar snötillgången för alla skidsugna.

I den populära funparken som finns i området hittar du flera roliga aktiviteter och dessutom en puckelbacke att åka i. Blir du hungrig efter all skidåkning och behöver ta en paus kan du äta bra i områdets restaurang eller ta en kaffepaus med våfflor i snön. 

Längdåkning i skidtunneln eller ute på sportcentret i Torsby

Om du inte kan vänta med att spänna fast längdskidorna tills den första snön fallit, åk till Torsby. Torsby Skitunnel & Sportcenter erbjuder 1,3 km täckt skidåkning större delen av året - som passar alla. Med en bredd på 8 meter finns det gott om plats för både elitlöpare, motionärer och nybörjare i tunneln. I skidområdet utanför på sportcentret väntar totalt 50 km spår i varierad terräng med allt från lättare spår till tävlingsbanor med tuffa stigningar. Torsby Skidtunnel & Sportcenter är ett certifierat Vasaloppscenter med utmärkta träningsförutsättningar, skidinstruktioner och bra boende.

Torsby Sporthotell ligger vägg i vägg med skidtunneln och Valbergsängen Sporthotell ligger på gångavstånd från både skidtunnel och skidstadion, men det finns också vandrarhem, herrgårdar och stugor i närheten av Torsby.

Valfjället

Valfjället har en av södra Sveriges högsta fallhöjder och erbjuder vi omväxlande skidåkning för hela familjen med 5 liftar och 12 nedfarter. Valfjället har en Funpark med Airbag och rails samt en Skicross-bana som uppskattas av skidåkare i alla åldrar!

Mattila

Mattila i hjärtat av Finnskogen erbjuder välpreparerade skidspår i fantastisk natur. Här finns möjlighet till lugn och ro med fysisk aktivitet i en mycket behaglig kombination för både kropp och själ. Mattila är känt för sina välpreparerade skidspår för hela familjen, allt från 100 m till flera mil, både i enkel eller tuff terräng. Här är det perfekt att ladda inför Vasaloppet och vinterns utmaningar. Matilla arrangerar även aktiviteter och tävlingar inom skidåkning, cykling och löpning. Mattila Ski Marathon, som även körs som öppet spår, är seedningsgrundande för Vasaloppet. Här körs också Sveriges enda Fatbike Marathon. Mattila är en finngård mitt på Finnskogen med rötter från 1640-talet. Runt finngården finns idag en anläggning med stugor, vandrarhem, restaurang, skidspår och vandringsleder.
Branäs
Branäs
Hovfjället
Photo credit: Hovfjället
Hovfjället
Långbeget
Långbeget
Ski Sunne
Ski Sunne
Torsby Skidtunnel & Sportcenter
Photo credit: Torsby Skidtunnel & Sportcenter
Torsby Skidtunnel & Sportcenter
Valfjället
Valfjället
Mattila
Mattila
Nej