Ack Värmland. Foto Per Bäckstrand/TV 4

Ack Värmland

Ack Värmland är tittarsuccén från tv4 som sätter den värmländska stôlligheten på kartan men visar att i den värmländska humorn finns hjärtat alltid på det rätta stället.

Ack Värmland är komediserien som hade premiär i tv4 under mars 2015 och blev en succé bland tittarna. Avsnitten är fulla av livsråd och stôlligheter som poppar upp i tv-rutan, blandat med uttryck som "dä ble gôrgôtt" och "gôrsmart" på bred värmländska. Eller som castingbolaget beskrev det: ”med genuin värmländsk dialekt”.

Kliché blir succé

Var är det som gjort att Ack Värmland blivit en succé? Vad är det som gör att vi fascineras av hänget med kioskänget, ironi och låga skämt, klyschor kryddat med en gnutta landsbygdsförakt, dålig timing och att det blir så fel hela tiden. Jo, det är nog när igenkänningsfaktorn är hög och vi kan lufta oss tillbaka och skadeglatt smygfrossa i andras elände men samtidigt känna att hjärtat sitter på det rätta stället och att ingen egentligen menar något illa. Som karaktären Jannes råd till Ola, att inför föräldrarollen läsa Lars Noréns bok – för då förstår man hur bra man själv har det.

Ett annat av de goda råden som delas ut är att se livet som en kôrv: se den som ett fodral, som man kan fylla med bra eller dåliga grejer. Det kan inte bli annat än bra underhållning när sådana konkreta och handfasta lärdomar levereras på bred värmlänska omgivet av ett och annat lokalt uttryck som ”Gu va stôllit", "dä ble gôr gôtt" och "gôrsmart".

Ack Värmland spelas inte in i Värmland utan i Trollhättan och Vänersborg. Med i serien är också Mia Skäringer som spelar Pontus (Björns) flickvän, och Johan Östling som spelar hans styvdotters pojkvän Ola.

- Vi är som en liten familj, och det är väldigt bra som skådespelare, man känner sig ganska trygg, säger Björn Andersson Ling (fd. Starrin), som för en gångs skulle inte gör nån utflippad roll i serien. Min karaktär är faktiskt en vanlig och vardagsnära kille, jag har inte gjort det så mycket förut så det är lite ovanligt.

Även Johan som spelar Ola vill visa sin vardagliga sida för publiken:

- Jag tänkte att jag skulle göra något som kunde visa att jag är en vanlig kille jag med, så jag var med i ”Hela kändis Sverige bakar”. Tänkte att jag skulle få visa mig som en vanlig reko kille i första avsnittet i alla fall innan jag åkte ut, men sedan blev det andra bullar, för jag blev kvar och vann hela kalaset, säger Johan. 

Med i serien är också värmländska Ida Hallqvist som gör skådespelardebut. Hon spelar Mia Skäringers bortskämda tonårsdotter och det är en invecklad familjehistoria som tornar upp sig. Häng med på en snabbrepris:

Intrigerna hopar sig

När Anette (Mia Skäringer) blir uppsagd från sitt jobb på brukets personalmatsal och blir ersatt av en kaffemaskin är bitterheten och revanschlustan stor.  Hon bestämmer sig för att starta fotvårdssalongen Anettes fötter tillsammans med Fanny (Ida Hallquist), sin 20-åriga dotter som får titulera sig företagets ekonom. I samma veva blir de båda gravida med sina respektive pojkvänner Ola (Johan Östling) och Pontus (Björn Andersson Ling).

Efter en tilltrasslad historia anställer Anette Sol-Britt på salongen och intrigerna är ett faktum. Gravida Fanny tröttnar på att pojkvännen Ola bara spelar TV-spel hela dagarna och kronofogden kommer på oanmält besök och gör Fanny och Ola bostadslösa.

Anette ångrar bittert att hon lurats till att sälja halva salongen till den uträknade Sol-Britt och Fanny blir avundsjuk på sin vän Bea som har rest runt i Amerika men nu är på besök i Molkom.

Fannys hemlöse pappa, Janne, dyker upp hos Anette efter åratal av frånvaro och det slutar med att han flyttar in till Sol-Britt. Sol-Britt kastar så småningom ut Janne som får flytta in till hjälpsamma Anette.

Fanny startar en blogg som Ola inte vill medverka i och Anette misstänker att Sol-Britt nättrollar för att få sin vilja igenom. Och mitt i allt som sker börjar graviditeterna märkas av allt mer. Pontus, som är orolig för hur det ska gå med papparollen ber Ola att skaffa dem en faderskapsmentor, men den fembarnspappa som Ola anlitar är kanske inte den bästa kandidaten… 

Anette har fått nog av att inhysa alla och vara trångbodd så efter en osannolik budgivning mot Sol-Britt flyttar Fanny och Ola in i grannuset för att kunna fortsätta underhålla oss under säsong två av tittarfavoriten som, om allt går som planerat, kommer att sändas hösten 2017.

Humor på värmländska när den är som bäst

- Nu i säsong två har ju de omaka paren fått barn och det känns inte helt problemfritt när Ola och Pontus ska vara pappalediga, säger seriens regissören Ulf Malmros till tv4.se.

Komediserien Ack Värmland är regisserad av Ulf Malmros och Jaana Fomin, som också skrivit manus. Ulf, som själv växte upp i Molkom, är ett känt namn i filmsammanhang och var nominerad för bästa regi med filmen Bäst i Sverige och kammade hem guldbaggen för bästa regi med Tjenare Kungen och bästa manuskript för Bröllopsfotografen.

Skådespelare och karaktärer i Ack Värmland

  • Mia Skäringers roll är Anette, Fannys mamma som alltid gör sitt bästa men ändå inte räcker till och aldrig får den respekt hon förtjänar. Blir gravid och får barn med pojkvännen Pontus.
  • Ida Hallquist spelar Fanny, den lata 20-åringen som gärna kritiserar sin omgivning med vassa kommentarer och som ser det som en rättighet att bli servad och försörjd. Hon är en svårimponerad tjej som knappas ser ljust på framtiden och går från att vara en kvicktänkt tonåring med en hatkärlek till sin mamma, till att lära sig att ta ansvar och sätta ner foten när hon får barn med nästan dubbelt så gamla Ola.
  • Johan Östlings karaktär är Ola, en skateboardåkande dataspelare som vägrar växa upp och ta ansvar och säger att ”själen inte kan visa leg”. Han är snäll och lättledd vilket ställer till det en hel del. Olas stundtals gôrsköna personlighet växlar ständigt för att han så smidigt som möjlig ska glida med i tillvaron - allt för att inte störa hans frihet och egentid.
  • Björn Andersson Ling spelar Pontus, den ständigt konflikträdde killen som vill vara alla till lags. Inte minst Annette som han avgudar. Han är killen som tror att han ordna det mesta, men ofta går det lite galet. Pontus går all in i papparollen som både nybliven pappa och styvpappa till Fanny, men ser det även som sin uppgift att uppfostra den jämnårige Ola.
  • Tomas Tjerneld har rollen som Janne. Han är superentreprenören som sprudlar av affärsidéer och kör järnet på det mesta, men kör i samma veva över allt och alla. Han är mannen som saknar både gränser och ansvarskänsla – en riktig katastrof – som plötsligt dyker upp efter ett decenniums frånvaro och rör runt i tillvaron för de flesta.
  • Sussie Erikssons Sol-Britt, är inte någon drömkollega men lyckas trassla sig i på Annettes salong som nagelterapeut och tar genast befälet. Hon får många kunder och är en guldgruva för affärerna, men är nästan alltid ironisk och nervärderar både Anette och Fanny. Som grädde på moset inleder Sol-Britt ett förhållande med Janne som är Fannys pappa och Anettes odugliga exman.
  • Hanna Ingman är Bea, Fannys självupptagna, världsvana gamla kompis. Efter att ha studerat i USA några är på tillfälligt besök i Molkom och hon är inte glad för att Fanny har träffat Ola.
  • Bengt Alsterlind och Lotta Tejle är grannarna som förfasar sig över hur ungdomarna på andra sidan beter sig och hela tiden missförstår och lägger in sexuella tolkningar i det som händer på andra sidan tomtgränsen.

Foto Per Bäckstrand/TV 4

Nej