Sola i Karlstad.

12 sevärdheter du inte får missa i Karlstad!

Välkommen till staden med sol i sinnet! I Karlstad har du alltid nära till vatten, inte så konstigt då staden ligger där Sveriges längsta älv, Klarälven, möter Sveriges största sjö, Vänern. Här finns också gott om grönområden för dig som gillar att vandra, cykla eller bara njuta av en picknick i solen. Ett pulserande nattliv, mat från världens alla hörn och ett brett kulturutbud.

Alsters herrgård

På denna natursköna 1700-tals herrgård med utsikt över Vänern föddes Gustaf Fröding. Här finns utställningar, butiker, konstgalleri samt café och restaurang. Utöver detta kan du ta del av visningen Berättelsen om Frödingsom visas dagligen under högsäsong. 

Artscape

Sju spännande konstnärer har förvandlat sju tråkiga husväggar till storslagna konstverk. Artscape - Skandinaviens största gatukonstfestival - har satt färg på Karlstad och ändrat stadsbilden. Upplev de storskaliga muralmålningarna runt om i staden.

Brigadmuseum

Brigadmuseum är ett militärt upplevelsemuseum för alla! Utställningen handlar om kalla kriget, alltså tiden 1945–1991. Hos oss finns få montrar och det mesta får man röra vid och utforska med alla sina sinnen. Behöver du en paus är det bara att slå dig ned i caféet med en hembakad bulle och en nybryggd ekokaffe. 

Båtbussarna

Upplev Karlstad från vattnet med båtbuss. Ta en sväng på Klarälven eller slussa mitt i stan. Du kan även åka längre turer i vår vackra Vänerskärgård med sina 20 000 öar och skär. Packa fikakorgen och badkläder och njut av vår vackra stad från vattnet. 

Mariebergsskogen – Karlstads stadspark 

Upplev djur och natur på nära håll i Naturum Värmland och djurparken Lillskogen. Gå på upptäcktsfärd i lekträdgården, friluftsmuseet och delta i härliga evenemang för alla åldrar. Här finns restaurang och kafé med tydlig ekoprofil. Fri entré, fri parkering, öppet året om.

Sandgrund Lars Lerin

Hela Sveriges älsklingskonstnär hittar du i Karlstad! Lars Lerin är en av Nordens främsta akvarellister och har sin konsthall på Sandgrund - här kan du njuta av hans storslagna målningar. I konsthallen finns också en museibutik, ett café och plats för speciellt inbjudna konstnärer att visa upp sina verk.

Solastatyn

Karlstads koppling till solen är stark! Här levde och verkade värdshusvärdinnan Eva-Lisa Holtz (1739–1818) - mer känd som Sola i Karlstad. Numera står Herrman Rejers staty av Sola vid Klarälvens strand i centrala Karlstad. En stark symbol för Karlstadsbornas glada sinne och driftiga entreprenörskap.

Gamla stenbron

Östra bron, eller gamla stenbron som den kallas av Karlstadsborna, invigdes 1797 och är ett vackert inslag i Karlstad. Det är dessutom Sveriges längsta stenvalvsbro med häftig belysning i valven. 

Värmlands Museum

Mitt på Sandgrundsudden i centrala Karlstad, bland lekparker, badbryggor och vackra promenadstråk hittar du Värmlands Museum. Den 1 juni 2019 öppnar museet dörrarna igen efter en stor ombyggnad med nya utställningar, ny butik och restaurang, barnutställning, skaparverkstad, ett framtidslabb och mycket mer.

Wermland Opera

Upplev opera- musikal- och orkesterproduktioner av hög konstnärlig kvalité på Wermland Opera. Det är ett av sex operahus i Sverige och är vackert beläget vid Klarälven i centrala Karlstad. Uppsättningarna är kända för att vara djärva och nyskapande. 

Löfbergs och Kafferosteriet

I Karlstad doftar det kaffe! Bara ett stenkast från centrum vid Inre hamn ligger det familjeägda Karlstadsföretaget Löfbergs som producerar 10 miljoner koppar kaffe – om dagen!

Skutberget

Skutberget ligger vackert precis vid Vänerns strand och förutom att bada och sola på klipporna finns ett stort utbud av aktiviteter.

Nej