Hiking in Värmland

Upptäck naturen i Värmland till fots. Värmland består till stor del av natur och vildmark och här finns både tillrättalagda vandringsleder och outforskade områden och slingriga naturstigar i varierad terräng.

Möjligheterna till vandring är oändliga i Värmland och att ta sig fram till fots är ett äventyr som blir vad du gör det till. Du kan välja att vandra i orörd vildmark, följa en lagom upptrampad stig med karta och kompass, strosa på en skyltat led eller till och med vandra en guidad stadsvandring.

Värmlandsleder

I värmland finns ett flertal certifierade vandringsleder, vi kallar dem för Värmlandsleder. Det är leder av olika nivå, med olika längd och i varierad terräng men det de har gemensamt är utvalda, kvalitetssäkrade och kontrolleras och sköts om lite extra för att Värmland även i framtiden ska kunna fortsätta ha hållbara vandringsleder. 

Läs mer om Värmlandsleder

Finnskogsleden utsedd till signaturled av Svenska Turistföreningen

Finnskogsleden är en 240 km lång vandringsled, som sträcker sig både över Sverige och Norge. Leden går från Morokulien i söder till Trysil i norr och riksgränsen korsas flera gånger under vandringen. Leden blev 2019 utnämnd till en av tolv svenska Signaturleder av STF. Du vandrar längs ett småkuperat landskap med stora myrar, flera älvar, insjöar och tjärn men framför allt genom skog och vildmark.

Läs mer på finnskogleden.com

Vandra på egen hand eller med guide

Flera platser i Värmland erbjudder vandringar med rutinerade naturguider som berikar din upplevelse genom att dela med sig av sina kunskaper och erfarengeter både från naturen och platsen som ni vistas vid. Vi tipsar också om att du ska ta dig god tid och passa på att besöka de sevärdheter som ligger i närheten av vandringslederna!

Vandra på naturstigar i norra Värmland

Långberget

Om du utgår från Långbergets Sporthotell finns många vägar, leder och stigar att vandra. Runt hotellet hittar du flera naturstigar av varierad längd och svårighetsgrad och du kan även köpa med ett lunchpaket till din vandring. Du kan bland annat göra en kortare stugbyvandring på ca 2,5 km eller vandra till Storberget (ca 5 km – medelsvår), Gammelsätern (ca 8 km – medelsvår) eller Horstomyren (ca 8 km – krävande)

Här erbjuds du även bussturer till Gammelsätern, Granberget och Ransbysätern med vandring tillbaka, och du kan även köpa med ett lunchpaket till din vandring. Långberget erbjuder även en inre och yttre upplevelse med natur och kultur, där du får känna historiens vingslag under weekend med Yoga och vandring i Pilgrimers fotspår.

Läs mer på langberget.se

Nordvärmlandsleden

Nordvärmlandsleden är ca 54 km och går genom omväxlande och kuperad terräng genom dalgången med fina fiskevatten och många vackra utsiktspunkter som Branäsberget, Långberget och Granberget. Leden går från Branäs i söder till Höljes i norr med anslutningsled till Sysslebäck, men men du bestämmer naturligtvis själv vilken riktning du vill gå. Längs leden finns rastplatser med vindskydd och övernattningsstugor. Vill man inte gå hela sträckningen, som är 54 km, finns bussförbindelser mellan Branäs-Sysslebäck-Höljes. I mitten av juli kan du delta i Råaloppet, ett 30 km långt trailrunning-event som går från Långbergets- till Branäsbergets topp.

Hovfjällsleden

Hovfjällsleden är en 27 km lång led där du startar, eller går i mål, på toppen av Hovfjället och tar dig genom naturreservatet ner mot Valberget på Torsby Sportcenter genom att följa de orangemarkerade stolparna. I naturreservatet vid Hovfjället finns flera av de certiferade värmlandlederna; Torprundan (3,7 km)Råkullsrundan (8 km) och Hovfjällsrundan (12 km).

7-torpsleden

7-torpsleden är en 8 km lång led som statar i Lekvattnet, väster om Torsby. Leden går huvudsakligen på gamla stigar som skapats av skogsfinnarna och passerar sju torp, alla med skogsfinskt ursprung, och du passerar riksgränsen mellan Norge och Sverige. 

Vandra i Sagolika Sunne

Sunne erbjuder under våren en vandringsvecka där du erbjuds specialpaket med boende och många guidade turer för att bekvämt kunna vandra och upptäcka det sagolika landskapet. Lederna kan du självklart vandra även på andra delar av året och det finns gott om valmöjligheter för både vandring, boende och andra sevärdheter att besöka. Här kan du ta del av både natur och kulturhistoria då flera av lederna har kopplingar till Sunnes historiska platser.

Läs mer

Vandra i västra Värmland

Västra Värmland bjuder på vandring av olika slag och vi kan erbjuda förslag på vandringsturer, allt från arrangerrade stadsvandringar till vildmarken i Glaskogen.

Glaskogens Naturreservat

I Glaskogen kan finns 300 km vandringsleder i olika längder. Här kan du vandra allt från kortare rundturer till veckoturer utan att vistas på samma led två gånger. Alla leder är orangemarkerade med skyltar i alla korsningar. Det finns vidskydd, övernattningsstugor och rastplatser men eget tält kan var bra att ha med. Glaskogen är ett naturreservat och du köper ett Glaskogskort (60 SEK) för att få tillgång till Glaskogens anläggningar. Köp gärna kartor i förväg så att du kan planera din vistelse!

Pilgrimsvandring i vid riksgränsen

Västra Värmlands Pilgrimsled sträcker  från Lurö och fortsätter upp över Värmlandsnäs genom Säffle kommun över Kila och Gillberga till Arvika kommun vid Stömne, vidare genom Glava och Älgå till Eda kommun genom Köla och Skillingmark till norska gränsen Du kan vandra leden, som har skyltnng, när du vill men under Du som går utmed pilgrimsleden kan skaffa ett pilgrimspass. Vid kyrkorna och några andra platser utmed leden finns det möjlighet att stämpla detta. Den som vandrat minst 10 mil, ridit eller cyklat 20 mil kan erhålla S:t Olofsdiplomet. Läs mer i dokument Pax et bonum Pilgrimspass.

Fler tips på vandring i Arvika och västra Värmland hittar du här.

Nej