Biking in Värmland

Cykla i Västra Värmland

I trakterna av Arvika finns många möjligheter att cykla både leisure, landsväg, mountainbike och downhill och det finns många förslag på cykelturer som passar olika behov och önskemål. Många av turerna passerar både sevärdheter och möjlighet till övernattning.

Läs mer om att cykla i västra Värmland

Cykla i Norra Värmland

Långbergets Sporthotell har MTB och Elcyklar för uthyrning och en makalös naturupplevelse utlovas. 

Guidad cykeltur på Långberget

Häng med på en heldagstur till Egga! Vi samlas vid hotellet, får våra cyklar och hjälmar. När vi kommer fram intar vi den medhavda vildmarkslunchen, som ingår i priset. Otroliga naturupplevelser när vi färdas på rullstensåsen. 30 km tur och retur, bitvis något brant. Varaktighet: 4- 5 timmar.

Mattila har en 41 km lång mtb-bana som går genom Finnskogen över landsgränsen in till Norge. Här körs även ett årligen återkommande cykellopp, Mattila MTB Marathon, i den unika vildmarken som Mattila erbjuder.

Cykla i hjärtat av Värmland - Sunne och Torsby

Mattila och Vägsjöfors

Mattila har en 41 km lång mtb-bana som går genom Finnskogen över landsgränsen in till Norge. Här körs även ett årligen återkommande cykellopp, Mattila MTB Marathon, i den unika vildmarken som Mattila erbjuder.

Vägsjöfors, ca. 20 km norr om Torsby, har ett ledsystem för mtb som erbjuder något för alla cyklister: allt från grusvägsåkning till riktigt tuff terrängkörning. Här finns utmaningar, både underlags-, men även distans- och höjdmässigt. Det finns både permanent markerade leder samt GPS-leder, med start i Vägsjöfors och möjlighet att hyra cykel i området.

Torsby Skidtunnel & Sportcenter

En vistelse på Torsby Skidtunnel & Sportcenter erbjuder många möjligheter till både aktivitet och lugnare upplevelser. Här bor du på Torsby Sporthotell, vägg i vägg med skidtunneln, eller på Valbergsängen Sporthotell som ligger i friluftsområdet med spår och leder runt knuten. Anläggningen är ett certifierat Vasaloppcenter för cykel vilket innebär att man uppfyller Vasaloppets krav som träningsankläggnng och erbjuder cykelförvaring, tvätt möjligheter för både cykel och kläder, bra boende och mat samt att du även som vill även kan boka en träningsguide som kan visa dig omgivningarna och samtidgt hjälpa dig med tekniken. 

Läs mer om att cykela i Torsby

Sunne

Två sjöar runt är en 97 km lång cykeltur runt både sjön Rottnen och övre Fryken med start och mål antingen i Torsby eller Sunne. Utgår du från Sunne kan du även cykla en kortare variant runt sjön Rottnen, men cyklar du runt bägge sjöar får du inte missa ett fikastop i Lysvik på Mormors Glasscafé eller varför inte en lunch vid Frykens Pärla. Sträckan cyklas sedan 1979 även i motionsloppet Två sjöar runt och är både utmanande och sagoligt vacker. Här kan du välja att starta och gå i mål för en välförtjänt avkoppling på Selma Spa. Med utgångsläge från Selma Spa finns fina möjligheter att uppleva området kring spahotellet som erbjuder fina cykelmöjligheter. Fler cykeltips i Sunne hittar du här.

Allemansrätten och dina "skyldigheter"

Tack vare allemansrätten kan alla röra sig fritt i den svenska naturen. Men det finns några saker att tänka på när du tillexempel är ute och cyklar eller vandrar. Då allemansrätten ger oss tillgång till naturen är det vårt gemensamma ansvar att använda den med omtanke.

TA MED SKRÄPET

Vi vill ha en ren natur, fri från skräp. Ta med dig allt skräp hem; glas, burkar, plastpåsar och kapsyler etc Människor och djur kan ta skada.

SLÄCK ELDEN

Elda inte vid minsta fara för brand. Respektera om eldningsförbud gäller! När du har eldat – släck ordentligt! Tänk på att inte elda direkt på, eller intill berghällar, de spricker sönder.

CYKLING

  • Du får enligt allemansrätten cykla både i naturen och på enskilda vägar.
  • Det är viktigt att ta hänsyn. De som bor längs lederna ska kunna känna sig ostörda.
  • Du får inte cykla över privat tomt, nära hus, plantering eller mark som lätt kan skadas så som park och skogsplanteringar och andra känsliga områden.
  • Anpassa cyklingen för att skona naturen genom vägval och körsätt så skadar du inte marken i onödan. Grovmönstrade däck skadar lätt stigar och ömtålig mark.
  • Undvik mjuka stigar, och känsliga marktyper särskilt npå våren och hösten, när det är blött i markerna.
  • Det finns inget allmänt förbud att cykla på motionsspår och vandringsleder. De som går eller springer har företräde. Tänk på att visa hänsyn.

ELDRIVNA CYKLAR

Allemansrätten gäller inte motordrivna cyklar. Dessa får inte köras på stigar eller fritt i terrängen.

Nej