Hitta vilda sköna Värmland under O-Ringen

22-28 juli 2017 arrangeras O-Ringen i Värmland med Arvika som centralort. Med karta och eventuell kompass som utrustning är det dags att ta kontroll över dina sommaraktiviteter. Häng med på ett sagolikt orienteringsäventyr i vilda sköna Värmland under O-Ringen.

O-Ringen Värmland i Arvika sommaren 2017

O-Ringen är världens största orienteringsäventyr. Det är ett evenemang som alltid arrangeras vecka 30, men på en ny plats varje år, och har pågått sedan 1965. Tidigare kallades O-Ringen för 5-dagars men idag omfattar tävlingen fler delar och totalt sju tävlingar. O-Ringen är en familjefest med cirka 20.000 deltagare. Totalt under veckan handlar det om 74.000 etappstarter fördelat på totalt 125 klasser.

En hel O-Ringenstad byggs upp under tävlingarna med ca 10.000 campinggäster. Utöver deltagarna räknar man med cirka 4000 medföljare som finns på plats under veckan. På plats vid flygfältet i Arvika finns O-Ringentorget, en naturlig samlingspunkt för besökarna med scen, kommers, mässa och aktiviteter.

Alla kan delta

Deltagarna i O-Ringen är mellan 5 och 95 år och allt från nybörjare och motionär till elit. O-Ringen omfattar:

  • Orienteringslöpning (OL). Här tar du dig fram till fots så och ska så snabbt som möjligt ta dig från start till mål via ett antal kontroller, utan andra hjälpmedel än karta och kompass. Miljön och terrängen kan variera, du kan orientera i skog, park eller stadsmiljö och i olika distanser.
  • Mountainbikeorientering (MtbO). Här ska du hitta ett antal kontroller med hjälp av karta och cykel.
  • Precisionsorientering (PreO). Här är kartkunskapen i fokus och vid varje kontroll finns upp till fem alternativa skärmar som du ska avgöra sitter rätt utifrån kontrollringen på kartan och kontrollbeskrivningen. Här tävlar alla på samma villkor, oavsett kön, ålder och rörelseförmåga i gemensamma klasser i lättframkomlig terräng, det vill säga stigar och vägar som är framkomliga även för rullstol, cyklar etc.

Smygstarta redan nu och kom väl förberedd

Redan nu kan du passa på att utforska de sköna värmländska vyerna och uppleva den magiska kulturen i Värmland. Förbered dig gärna inför O-Ringen i den värmländska terrängen med stolpjakten och Naturpasset.

Naturpasset

Naturpasset, eller Trimorientering som det kallats tidigare, kräver inga förkunskaper. Bara lite tid, vilja och nyfikenhet.  När du köper Naturpasset får du en karta med orienteringskontroller som du sedan själv eller tillsammans, ge dig ut i naturen för att hitta. Det ger är en hälsofrämjande aktivitet med lagom utmaning som ger dig ett bra tillfälle till både frisk luft och motion på ett roligt sätt.

Bra skor och en god fika att ta med sig rekommenderas för bästa upplevelsen! 

Här hittar du Naturpasset i Värmland

Stolpjakten

Stolpjakten är den perfekta motionsaktiviteten som ger dig nya upplevelser i både vackra och trevliga miljöer. Det enkelt att komma igång i ditt eget tempo och du gör det när det passar dig. Testa gärna den värmländska terrängen i god till med stolpjakten som finns på många av de större orterna.

Allt du behöver är en karta. Varje ort har en pappersversion men även en app som du kan ladda hem. Stolpjakten i Värmland hittar du här.

Lära och prova på under O-Ringen

Det finns enklare banor för alla åldrar: från de minstas Miniknat, Inskolning och U-klass till prova på-banor för vuxna. Här kan du läsa mer om lära och prova på under O-Ringen.

Etappstart

Välj fritt bland en rad olika banor i den sköna värmländska vildmarken under O-Ringen. Varje dag finns det flera banor att välja mellan: allt från korta lätta till längre och svårare. Vill du bara springa någon enstaka dag eller en viss terräng kan du köpa etappstarter, antingen på plats eller via O-Ringens portal.

Orienteringsskola 

Du erbjuds även orienteringsskola ute på de olika etapperna. Orienteringsskolan vänder sig i första hand till nya orienterare, gammal som ung, som vill lära sig grunderna i orientering, men även orienterare som behöver fräscha upp sina orienteringskunskaper är välkomna.

O-Ringen Värmland, A week of adventures with friends.

O-Ringen Värmland, The world's biggest orienteering adventure.

O-Ringen Värmland, 5 unike stages in the wilderness