Ninni Schulman, författare

Ninni Schulman

Ninni Schulman är författaren som gjort succé med sina prisbelönta böcker om Hagfors-journalisten Magdalena Hansson. Här berättar hon om sin vilja att lyfta landsbygden i litteraturen, att få perspektiv på det fina i sin hemstad och gemenskapen som byggs av lokala anekdoter.

Författaren Ninni Schulman, född och uppvuxen i bruksorten Lesjöfors, har hittills gett ut tre deckare som utspelar sig i Värmland. Trots att hon är Stockholmsbo sedan nästan tjugo år tillbaka brinner Lesjöfors-dottern Ninni Schulman för att lyfta fram landsbygden i allmänhet och Värmland i synnerhet i sina böcker.

– Det var så självklart på något sätt att jag skulle skriva om Hagfors. Dels för att jag kunde skriva om mina egna erfarenheter av att bo och jobba där och dels för att det kändes så himla viktigt att skriva om den del av Sverige som ligger långt ifrån storstäderna. En bygd folk flyttar ifrån och där man river hus för att ingen bor i dem längre. Många böcker utspelar sig antingen i Stockholm eller i någon turistidyll, i alla fall i deckargenren, så det kändes jätteviktigt för mig att få sätta de här samhällena på kartan, berättar Ninni.

Ninnis första roman ”Flickan med snö i håret” släpptes 2010. Att hon placerade sin hjältinna Magdalena Hansson i Hagfors och lät henne jobba som lokalredaktör var egentligen ett utfall av att Ninni själv flyttat ifrån sin egen tillvaro som just journalist i Hagfors till Stockholm.

– Om jag hade bott kvar hade det hade varit jättesvårt att skriva om staden. Folk skulle känna sig utpekade, men nu vet de att jag bara hittar på. Och om jag hade bott här hade jag inte heller fått syn på det som gör de här orterna unika på riktigt. Jag drog från hembygden så fort jag bara kunde eftersom jag tyckte att det var så litet och trångt, men med lite perspektiv har jag fått en mer nyanserad bild av de här ställena. När jag var tjugo tyckte jag att det var jobbigt att alla kände varandra, men nu kan jag se att det finns en omtanke och ett engagemang i att alla har koll på vad som händer med alla. Jag hade inte varit lika kärleksfull om jag bodde kvar.

Enligt Ninni lever och frodas Värmlands berättarkultur fortfarande, men hon tror inte att det är specifikt för landskapet.

– Den här traditionen med historierna blir ju mer intressanta när man har en gemensam grund. Att det exempelvis handlar om någon bekant, med ett konstigt smeknamn som alla känner till, som gjort något tokigt som man skrattar åt tillsammans. Jag tror att det är något speciellt, men kanske inte specifikt för just Värmland utan generellt för glesbygdsmänniskor i stort. Att man berättar historier, skrönor och anekdoter. Historien lever på något sätt kvar och man för den vidare genom att berätta den på ett ofta väldigt underhållande sätt. Det skapar en gemenskap och samhörighet.

Text: Fridah Jönsson

Ninnis bästa Värmlandstips:

  • Filipstad. En väldigt bra stad som jag gärna återvänder till.
  • Lesjöfors museum. Museet, som nominerats till Europas bästa, är väl värt ett besök. Det ligger jättefint och lättillgängligt.
  • Lerin-museet. Lars Lerin är min stora idol – jag älskar honom både som person och som konstnär. Ett besök vid hans museum på Sandgrund i Karlstad är ett måste.
  • Ekshärad. Om man vill se det riktiga Värmland så jag tycker att man ska åka till Ekshärad och gå runt på kyrkogården. Kyrkan är jättevacker och de har väldigt speciella gravkors, så kallade livsträd, med små gjutjärnsblad som fladdrar i vinden när det blåser. Vägen längs Klarälven som slingrar sig uppåt är en skönhetsupplevelse i sig.

Ninni Schulmans böcker:

  • Flickan med snö i håret (2011)
  • Pojken som slutade gråta (2012)
  • Svara om du hör mig( 2013)
  • Vår egen lilla hemlighet (2015)
  • Välkommen hem (2016)

 

Ja