VÄLKOMMEN TILL BORDS

Nu är det samling kring det värmländska matbordet – präglat av kvalitet och hantverk, tradition och nyskapande. Dofterna från köket letar sig ut i restaurangen. De väcker förväntan om en måltid utöver de vardagliga.

När krögarna Kjell Björnstad och Bo Göran ’Bola’ Sjögren på Terrassen i Mariebergsskogen bär ut med tallrikarna får även ögat sin fröjd. Kring bordet uppstår genast ett skönt sorl. Gästerna gillar mat och är nyfikna på både den värmländska mattraditionen och möjligheterna att kombinera med influenser från andra kulturer. Smakerna är ärliga. Råvarorna kommer från skogen, sjöarna och lantbrukare som värnar lite extra om både djuren och miljön. Småskaliga livsmedelsproducenter håller landsbygden levande med idérika företag och gårdsbutiker. Kjell och Bolas drivkrafter är hög matkvalitet, äkta smaker och kreativitet.

– När vi sätter ihop en meny utgår vi alltid från hur tillgången på råvaror från Värmland ser ut just nu, säger Bola. Valet av proteinråvaror – kött och fisk ­– får sedan styra resten. Lammet kommer från Elsa i Lindås, då vet vi att det är ekologiskt. Laxen köper vi från fiskarna i Lillängshamnen ute på Hammarö.

De ser en stor skillnad på det lokala utbudet idag och i början av 2000-talet. Kjell skrattar till när han konstaterar att den som ville servera en värmländsk ekologisk måltid för tio år sedan var hänvisad till getost, rotfrukter, potatis och några varianter av korv.

– Det var vad som gick att få tag på. Jämför det med allt som vi kan duka upp här idag, säger han och öppnar upp hela famnen mot matbordet och sina gäster. Produkterna blir fler och fler för varje år.

Relaterade sidor