UPPTÄCK ÄKTA SMAKER OCH RÅVAROR

Sommaren och hösten är skördetider. Det är värt att fira ordentligt. Skördefesten på Värmlandsnäs och matfestivalen Smaka på Värmland hör numera till de årliga evenemang som lockar tusentals besökare till marknadsstånd, mattält, gårdsbutiker och workshops.

Skördefesten på Värmlandsnäs skapades för att ge lokala aktörer chansen att visa upp sina verksamheter. Värmlandsnäs kallades förr i tiden ”Värmlands kornbod”. Att det varit en rik bygd sedan länge förstår man när man ser hur tätt kyrkorna ligger. En i varje socken blir inte mindre än åtta stycken på det fyra mil avlånga näset omringat av Vänern.

Under Skördefesten i början av september kan du besöka gårdar, matproducenter, kulturbyggnader, fornminnen och många andra typer av verksamhet på och kring Värmlandsnäs. Det är en helg full av upplevelser, äventyr, musik och skådespel för både stora och små. Samtidigt kan du ta del av ett stort utbud av lokalproducerad mat och hantverk.

Den sista helgen i september är det sedan dags för nya matupptäckter när matfestivalen Smaka på Värmland arrangeras i Mariebergsskogen i Karlstad. Evenemanget växer och utvecklas för varje år. Det betyder att du kan vara med på många nya aktiviteter, delta i workshops för att lära mer om till exempel mjölksyrning, att beskära fruktträd, vegetarisk matlagning, slow food och hur du själv tillverkar den bäst färskosten.

Jakt, fiske, biodling och köksväxtodling är andra teman som får ta plats på matfestivalen. Dessutom bjuds det naturligtvis på god mat och dryck!

Ta chansen att inspireras till värmländska matupptäckter!

Relaterade sidor