MASSOR AV VÄRMLANDSMAT

I Värmland uppskattar vi det goda i livet. Vi har i alla tider varit bra på att ta tillvara det som vi har helt nära. Besök gärna en gårdsbutik som erbjuder egna närproducerade livsmedel och lokala hantverksprodukter.

Värmlandsmat är en ideell förening som främjar samarbete och utveckling av småskalig livsmedelsproduktion i Värmland. Medlemmarna samarbetar kring bland annat gemensamma marknadsaktiviteter, försäljning och logistik.

Värmlandsmaten kommer från många olika gårdar, skogen, sjöar och älvar. Gör en egen turné eller fråga efter produkterna när du handlar. En del har egen gårdsbutik, andra finns hos kollegorna i föreningen eller i livsmedelsbutiken. Flera av Värmlands mest uppskattade restauranger och kaféer köper också sina råvaror från producenter i trakten.

 Nya affärsidéer föds hela tiden och allt fler vill försörja sig på det som går att producera på den egna gården. Grön Ko Café och Saluhall i Värmlandsbro är bara ett exempel. Kött från gårdarna på Värmlandsnäs, läckra korvar efter egna recept, smaksatt honung, mjukaste fårskinn och mycket mer möter dig i det trivsamt renoverade stationshuset. Tranhem strax väster om Karlstad är en annan gård som gärna vill kittla dina smaklökar. I delikatessbutiken köper du förutom nöt-, lamm-, gris- och viltkött även vedugnsbakat bröd, sylt och saft och ost.

Relaterade sidor